.
.

.

5 MOTIVE PENTRU CARE NU CRED CĂ ADUCEREA LUI CAPELLO ESTE O IDEE BUNĂ


Dacă ne luăm după întreaga zarvă stârnită săptămâna trecută de declaraţiile şi atitudinea lui Roberto Mancini, Inter a avut un weekend liniştit. Dar apele au rămas agitate, pentru că presa a scris despre o posibilă venire a lui Fabio Capello pe un post de oficial. Un scenariu, însă, cu o bătaie mai lungă.

Concret, ideea noii conduceri este să-l aducă pe Capello ca supervizor tehnic, iar în cazul în care discuţia lămuritoare pe care Mancini o va avea în SUA cu Erick Thohir nu va avea un final pozitiv şi tehnicianul nerazzurrilor va decide să plece, atunci fostul selecţioner al Angliei şi al Rusiei va prelua funcţia de antrenor până în vara viitoare, când visul proprietarilor chinezi este să-l convingă pe Diego Simeone să dea Madridul pe Milano.

Un plan care are deja o fisură, în sensul că o posibilă despărţire de Mancio este tot mai puţin probabilă. Asta pentru că Angelo Gregucci, cel care a dus-o pe Alessandria până în semifinalele ultimei ediţii a Cupei Italiei, şi-a reziliat contractul cu gruparea din liga a treia şi urmează să devină secundul lui Mancini la Inter. Cei doi au mai colaborat şi în trecut, la Fiorentina şi Manchester City, iar “transferul” său este văzut drept un semnal că oficialii nerazzurri sunt dispuşi să facă şi mutări pe placul celui pe care Thohir l-a caracterizat “il nostro fuoriclasse“.

Mai mult decât atât, ştirea că Fabio Capello ar urma să facă parte din staff-ul Interului nu a fost deloc bine primită de fani, iar reacţiile faţă de acest scenariu au fost cât se poate de vehemente. Practic, aşa cum inspirat remarca cineva, Capello a reuşit ceva unic în istorie: i-a pus de acord pe toţi susţinătorii nerazzurri.

Este, evident, o exagerare, dar una care indică destul de clar starea de spirit existentă printre suporteri. Nu e nicio surpriză şi sunt câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru.

1) Nu a mai antrenat la nivel de club de un deceniu, iar experienţele ca selecţioner au fost eşecuri răsunătoare – Capello nu a mai stat pe banca unei echipe de club din 2007, când a fost demis de la Real Madrid în ciuda faptului că tocmai adusese un titlu de campioană pe Bernabeu. De atunci, a pregătit naţionala Angliei şi pe cea a Rusiei, fără a reuşi rezultate măcar apropiate de aşteptările iniţiale. Cu Anglia a fost eliminat în optimile de finală ale Cupei Mondiale din 2010, în timp ce pe banca Rusiei nu a trecut nici măcar de grupe la Mondialul din 2014, iar în preliminariile Euro 2016 a pus în pericol şansele de calificare la turneul final, obţinând doar 2 victorii în primele 6 meciuri, înainte de a fi înlocuit cu Leonid Slutsky.

2) Trecutul juventin şi milanist – Indiscutabil, trecutul lui Capello, atât ca jucător, cît şi ca antrenor, este legat de Juventus şi AC Milan. Bine, şi de Roma, dar faptul de a fi apărat culorile giallorosse nu reprezintă un păcat pentru interişti. Poate că s-ar putea trece peste aceste greşeli (nimeni nu e perfect, până la urmă), dar tehnicianul de 70 de ani a avut numeroase ieşiri care nu fac decât să întărească faptul că e nepotrivit pentru Inter. “Am fost de patru ori aproape de Inter, dar să încheiem aici discuţia“, a spus Capello, într-un interviu recent pentru Gazzetta dello Sport. Orice completare ar fi de prisos.

În plus, va exista mereu subiectul sensibil Calciopoli. Capello a fost antrenorul lui Juventus la cele două titluri care le-au fost retrase torinezilor în urma scandalului de acum un deceniu şi nu a ratat nicio ocazie să susţină că ambele Scudetti le consideră ca fiind ale sale. A mers mai departe, în urmă cu puţin timp. În timpul unei emisiuni la Sky Italia în care se discuta despre retragerea lui Christian Abbiati, Capello i-a certat pe realizatori că nu i-au trecut în palmares portarului titlul câştigat alături de bianconeri în sezonul 2005/06, când Milan l-a împrumutat la Torino, după o accidentare suferită de Buffon.

Momentul este surprins mai jos (îmi cer scuze pentru calitatea proastă a sunetului).

Şi să nu fim naivi să credem că subiectul Calciopoli nu mai este unul sensibil, chiar şi după un deceniu.

3) O colaborare imposibilă cu Mancini. Şi probabil cu jucătorii – Avem un antrenor extrem de nemulţumit de faptul că nu mai este la fel de implicat în deciziile luate de club. Ce facem? Aducem ca supervizor al lui un alt maniac al controlului, care cu greu acceptă să nu aibă ultimul cuvânt. Da, asta ar trebui să rezolve situaţia şi să liniştească atmosfera. Cred că suntem cu toţii conştienţi că o astfel de relaţie nu are cum să funcţioneze.

Şi trebuie să adugăm şi lipsa de tact a lui Capello. Să nu uităm cum Javier Zanetti povestea că unul dintre motivele pentru care Marcello Lippi a eşuat la Milano a fost acea aroganţă cu care le vorbea jucătorilor despre diferenţele dintre Inter şi Juventus. Capello pare exact acelaşi tip care intră în vestiar şi le vorbeşte de sus celor pe care ar trebui şi să şi-i apropie.

4) Nu e genul care să mizeze pe tineri – Da, da, ştiu. Nu e ca şi cum în prezent Mancini a construit o echipă doar din tineri de la Primavera sau îl dă entuziasmul afară din casă când i se vorbeşte despre transferurile unor fotbalişti de 19-20 de ani. Dar dacă noii proprietari vor să mizeze pe nume precum Gabriel Jesus, nu aducerea lui Capello este soluţia. Cu atât mai puţin pentru doar un sezon, în care probabil că fostul antrenor de la Milan, Real Madrid, Roma şi Juventus nu va fi dispus să-şi rişte palmaresul construit în două decenii de muncă la nivel de club ca să pună bazele unei echipe de care să profite apoi altcineva. Fără a mai aminti de faptul că nici Capello nu e chiar genul care construieşte.

De asemenea, nu pot să nu mă întreb ce l-ar face pe Fabio Capello să accepte să fie interimar la o echipă care, cu siguranţă, nu îi este deloc aproape de suflet.

5) Greu de trecut la birou după o carieră de antrenor – Este, oarecum, o continuare a ultimului paragraf de la punctul precedent. Oare ce l-ar mâna în luptă pe Capello ca să treacă la birou, într-o funcţie de oficial, la 70 de ani şi după o carieră lungă şi de succes ca antrenor? Sunt puţini cei care au trecut de pe bancă la birou. Şi mai puţini cei care au avut succes. Mai ales la o asemenea vârstă. Pentru că dacă suntem dispuşi să mizăm pe tinereţe, este nevoie de aer proaspăt şi în conducere. Iar Capello rămâne un om al trecutului.
3 thoughts on “5 MOTIVE PENTRU CARE NU CRED CĂ ADUCEREA LUI CAPELLO ESTE O IDEE BUNĂ

 1. tutti66

  Experienta are,dar a trecut vremea lui si pare ancorat ADANC in trecut.
  Bani,sunt cei care l-ar face sa ajunga la Inter; Rusia sa chinuit sa-l concedieze,doar bani l-au facut plecat de la Moscova.
  Mie-mi este imposibil sa cred ca nu stia secrete din bucataria lui Moggi,asa cum multi alti fac pe nevinovatii.

  Reply
 2. inter4ever

  Am văzut că capello jr (n-am putut evita cacofonia…) a negat că capello sr ar veni la noi, sper să nu mintă, adio si-un praz verde!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *