.
.

.

CEL MAI IMPORTANT MERCATO DIN ULTIMII ANI


A început un nou an şi, odată cu el, s-a declanşat nebunia specifică perioadei de mercato. Este adevărat că, fiind vorba de Italia, această nebunie nu are o limită de timp, dar în ianuarie, la fel ca şi în intersezon, ea este mai accentuată. În ceea ce priveşte Interul, ceea ce se va întâmpla până la sfârşitul lunii va determina desfăşurarea restului sezonului. Aş risca chiar să spun că va fi cel mai important mercato din ultimii ani.

Image and video hosting by TinyPic

Va fi primul mercato cu Erick Thohir ca preşedinte. Este extrem de important ca indonezianul să facă o adevărată declaraţie de intenţie, ceea ce înseamnă că fanii aşteaptă măcar un nume important în ianuarie. În al doilea rând, ne-am convins deja de limitele lotului nerazzurrilor, care, în actuala alcătuire, are şanse minime să obţină calificarea în Liga Campionilor. Deşi nu există un obiectiv oficial, o nouă ratare a podiumului va avea efecte catastrofale din punct de vedere economic. Mai ales că situaţia nu stă nici acum foarte bine din acest punct de vedere.


În aceste condiţii, este nevoie de cel puţin două-trei transferuri. Preferabil, un fundaş, un mijlocaş şi un lateral, dar orice jucător valoros şi, foarte important, care poate deveni imediat titular este binevenit. Totuşi, la fel ca şi în precedentele perioade de transferuri, discursul este că Inter trebuie mai întâi să vândă şi abia apoi să cumpere.

Ce se întâmplă în fotbalul italian nu este doar un declin, ci o criză profundă. E foarte dificil pentru oricine doreşte să parieze într-o lume care nu oferă garanţii. Să ne agăţăm de modelele din trecut ar fi un lucru iresponsabil. Un discurs valabil pentru conducători, media, fani. Singura cale este crearea unui model diferit de eficienţă. Iar acest lucru implică riscuri şi sacrificii”, a explicat vicepreşedintele Angelomario Moratti, într-un interviu acordat în urmă cu câteva zile celor de la Gazzetta dello Sport.

Declaraţia fiului fostului preşedinte urmează practic linia impusă de Thohir, care nu a făcut un secret din faptul că, înainte de orice, Inter trebui să se pună pe picioare din punct de vedere financiar. Iar în primă instanţă, acest lucru înseamnă sacrificii. La finalul sezonului, fanii nerazzurri ar putea să-şi ia adio de la câţiva dintre eroii Triplei din 2010. Contractele lui Milito, Cambiasso şi Samuel vor expira şi pare greu de crezut că toţi îşi vor prelungi actualele înţelegeri. În cazul lui Zanetti discursul este diferit. Il Capitano are două variante: prelungirea sau retragerea şi numirea pe o funcţie în cadrul clubului. Aşa cum este firesc, decizia îi va aparţine la momentul potrivit.

Alături de cei patru deja amintiţi, Cristian Chivu, Rolando, Gabi Mudingayi, Wallace, McDonald Mariga şi Luca Castellazzi vor ajunge de asemenea la finalul contractelor pe care le au cu Inter. Aproape sigur, Rolando va fi achiziţionat definitiv de la Porto, după prestaţiile reuşite pe care le-a avut în prima parte a sezonului. În privinţa celorlalţi, lucrurile sunt destul de clare. Wallace va reveni la Chelsea (există zvonuri că s-ar întâmpla imediat), o dovadă a faptului că a fost o mutare inexplicabilă, Mudingayi este posibil să fie inclus în tratativele din ianuarie, Chivu va prelungi automat doar dacă va bifa 15 prezenţe (ceea ce pare o utopie) sau dacă va accepta o reducere importantă a salariului, iar Mariga şi Castellazzi vor pleca.

Din economia astfel realizată, probabil că vor fi suportate noile contracte pe care clubul le va semna în curând cu Palacio, Juan Jesus şi Ricky Alvarez, trei piese importante, care au un rol fundamental în viitor. Dar acestea sunt aspecte pe care oficialii se vor concentra mai mult în afara perioadei de mercato.

Revenind în ianuarie, se pare că totul se învârte în jurul lui Guarin. Columbianul este cea mai bună marfă pe care Inter o poate pune în vitrină în acest moment, iar o eventuală vânzare a sa ar debloca un mercato care, deocamdată, este inert. Se vorbeşte desăre Lamela, Lavezzi, Mata şi alte nume mai mult sau mai puţin credibile care vor întări lotul nerazzurrilor în următoarea perioadă. Cea mai mare parte a fanilor priveşte cu neîncredere această listă. Un alt semn al situaţiei dificile în care se află Inter. Poate că acesta este cel mai mare eşec al ultimilor ani, faptul că avem îndoieli că jucători importanţi pot ajunge pe Meazza. După ce ai avut parte de Jonathan, Pereira, Schelotto, Kuzmanovic, Belfodil şi lista poate continua, e dificil să-ţi imaginezi că îi vei vedea în nerazzurro pe Lavezzi sau pe Lamela. Mai ales atunci când nu se renunţă în niciun moment la discursul despre austeritate.

Un alt aspect care va determina felul în care va decurge perioada de transferuri la Inter priveşte recuperarea lui Milito şi a lui Icardi. Dacă cei doi argentinieni vor reveni la potenţialul maxim şi vor oferi certitudini, atunci clubul nu trebuie să intervină în mercato în atac. Chiar şi în cazul unui probabil împrumut al lui Belfodil. Altfel, nu ar strica un alt jucător ofensiv, care să-i permită lui Mazzarri să modifice acel 3-5-1-1 evident limitat şi lui Palacio să mai scape din responsabilităţile uriaşe pe care le are.

Image and video hosting by TinyPic

La fel cum spunea tatăl meu şi la fel cum o face şi Thohir, răspund şi eu: pentru mercato răspund oamenii de mercato. E valabil şi pentru Lavezzi, Lamela şi toţi cei care despre care se vorbeşte în aceste zile. Eu personal îl văd pe Guarin un potenţial mare jucător, care trebuie să înţeleagă responsabilităţile pe care le are şi să tragă echipa după el, aşa cum a făcut la Napoli şi în Derby”, a spus Moratti jr, evitând un răspuns clar în privinţa columbianului.

Dacă în cele din urmă Guarin va continua la Milano, Inter are şi o variantă de rezervă, vânzarea lui Ranocchia. Problema este însă că fundaşul italian are o cotă în scădere, după ce evoluţiile sale au fost departe de a fi reuşite în acest sezon. Discuţiile despre interesul manifestat de Manchester United sau Chelsea par puţin credibile, deşi calităţile sale, pe care toată lumea încă aşteaptă să şi le valorifice, îl recomandă pentru un transfer la o echipă importantă.

Cu sau fără vânzările lui Guarin şi Ranocchia, este însă evident că oficialii interişti trebuie să mute în ianuarie şi trebuie să o facă într-un mod convingător. Chiar dacă nu vor reuşi transferuri cu nume, este de dorit ca jucătorii care vor veni să se potrivească sistemului lui Mazzarri şi să-l pună în dificultate pe antrenor în momentul alegerii echipei. Cu un lot limitat valoric şi mai mult peticit, Inter a terminat prima parte a sezonului pe locul 5, la 5 puncte distanţă de Liga Campionilor. Cu puţin efort şi o strategie bine pusă la punct se poate obţine mai mult (de obicei echipele lui Mazzarri au un retur mai bun).

Este important ca echipă să-l urmeze pe antrenor şi antrenorul să aibă încredere în jucătorii pe care îi are la dispoziţie. Inter poate obţine calificarea în Liga Campionilor. E fundamental să avem o asemenea aspiraţie, una legitimă. Apoi, dacă nu vom reuşi, nimeni nu este de condamnat”. Foarte de acord cu prima parte a declaraţiei lui Angelomario, extrem de dezamăgit de finalul ei. Pentru că sună precum pregătirea unui alibi în cazul unui alt eşec. Pentru a-l evita, este nevoie de un mercato bine gândit. Şi, dacă va ieşi bine şi nerazzurri revin în elită, atunci s-ar putea, într-adevăr, să ne amintim de cel mai important mercato din ultimii ani.

Surse foto: it.eurosport.yahoo.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *