.
.

.

CINCI CONCLUZII DUPĂ PERIOADA DE PREGĂTIRE


Dezamăgitorul 0-0 cu AEK Atena, la Ancona, a încheiat seria amicalelor din această vară pentru Inter. Bilanţul este departe de a fi unul satisfăcător, nu doar din punct de vedere al rezultatelor, ci şi al jocului. Băieţii lui Mancini au câştigat trei meciuri (două dintre victorii au venit în jocuri care au fost mai curând antrenamente cu public), au remizat de două ori şi au pierdut în şase rânduri (două eşecuri au venit în partidele de câte 45 de minute de la TIM Trophy).

La finalul unei perioade de pregătire care s-a dovedit mai agitată decât şi-ar fi imaginat cineva, rămânem cu mai multe semne de întrebare decât cu certitudini şi cu câteva concluzii care nu oferă foarte multe motive de optimism, în condiţiile în care noul sezon oficial în Serie A debutează peste doar patru zile. Sigur, meciurile oficiale sunt cu totul altceva faţă de cele amicale şi nu trebuie să excludem posibilitatea (ba chiar ar fi de dorit) ca odată începute treburile serioase să vedem un alt Inter. Dar, până atunci, aspectele despre care vom discuta mai jos rămân valabile, iar problemele îşi aşteaptă rezolvările.

Nu există un sistem clar de joc – În ultimele luni, presa a scris despre faptul că, în noul sezon, Mancini intenţionează să folosească un sistem 4-3-3 sau 4-2-3-1. Nu am nicio problemă cu asta, deşi rămân la părerea că cei mai mulţi dintre actualii jucători ai Interului nu au inteligenţa tactică necesară acestor aşezări. Mai ales băieţii din apărare. Problema este alta, însă. Cele două module nu au fost încercate aproape deloc în amicalele jucate de-a lungul verii, iar atunci când totuşi s-a întâmplat, au existat multe improvizaţii. Şi mai grav este că tehnicianul nerazzurrilor a experimentat tot felul de formule fanteziste. De exemplu, cu Hernanes şi Kovacic pe benzi într-un improbabil 4-4-2. Desigur, acest lucru poate fi legat de discuţia de la punctul următor, dar să nu ai un sistem clar în minte cu câteva zile înainte de începutul sezonului rămâne o chestiune îngrijorătoare. La fel de adevărat este că Mancini a declarat că sistemul cu care se va începe campionatul va fi 4-3-1-2, cel mai potrivit la momentul actual, dar, în funcţie şi de transferurile care probabil vor urma, este de aşteptat ca a doua jumătate a lunii septembrie-începutul lunii octombrie să aducă schimbări importante de aşezare.

Un mercato încă incomplet şi cu multe semne de întrebare – Pentru Inter, perioada de transferuri a început spectaculos şi, aparent, cu un plan bine pus la punct. S-au adus jucători importanţi, pe posturi deficitare şi, după mult timp, conducerea părea preocupată mai mult de întărirea echipei, nu de balanţa financiară, deşi, în niciun moment, nu s-a renunţat la discursul privind aspectele economice. Cu toate acestea, modul în care a fost gestionată situaţia lui Shaqiri, vânzarea lui Kovacic şi faptul că jucătorii care nu mai sunt doriţi nu au fost încă vânduţi au mai temperat din entuziasmul iniţial al fanilor. În unele cazuri, respectivul entuziasm s-a transformat chiar în furie. Mai mult decât atât, cu mai puţin de o săptămână înainte de startul sezonului, Inter încă mai caută un fundaş stânga, un mijlocaş central şi cel puţin o extremă. Iar numele despre care se vorbeşte îi face pe cei mai mulţi dintre suporteri să ridice neîncrezători din sprânceană. Unul dintre aceste nume este cel al lui Fabio Coentrao, care, în ultimele două ediţii din La Liga, a strâns doar ceva mai mult de 1.000 de minute pe teren. În acelaşi timp, Felipe Melo, o adevărată sperietoare pentru o parte importantă a fanilor nerazzurri, rămâne o variantă pentru linia mediană, iar negocierile pentru Perisic se prelungesc până la stadiul în care devin o adevărată telenovelă, fără ca oficialii interişti să dea semne că ar avea şi o soluţie de rezervă. În acest moment, chiar şi pentru cineva care a fost toată vara de partea conducerii şi a antrenorului, precum subsemnatul, e foarte greu de explicat care este strategia clubului în mercato.

Murillo, singura achiziţie care a convins – La temperarea entuziasmului iniţial în ceea ce priveşte transferurile Interului a contribuit cu siguranţă şi faptul că singura achiziţie care a confirmat cu adevărat a fost Jeison Murillo. Columbianul este marele câştig al acestei perioade de pregătire (în aceeaşi categorie poate intra şi puştiul Gnoukouri) şi nu există dubiu că el va fi unul dintre cei doi fundaşi centrali titulari în noul sezon. În rest, marea lovitură a nerazzurrilor, Kondogbia, nu a arătat deocamdată că merită suma investită pentru aducerea sa de la Monaco, Miranda a părut de multe ori nesigur, Jovetic a fost inconstant, iar Montoya are şanse mari să devină un flop.

Există o problemă ofensivă? – Cifrele par să indice acest lucru. Inter a avut 6 amicale din 11 în care nu a reuşit să marcheze. Nici jocul de atac nu a oferit multe motive de optimism, pentru că băieţii lui Mancini nu se pot lăuda cu faptul că şi-au creat foarte multe ocazii. Sigur, nu trebuie să înţelegem de aici că atacul a rămas dator, în timp ce apărarea şi-a făcut treaba. Dar sezonul trecut a arătat că nerazzurri sunt capabili, într-un fel sau altul, să creeze pericol şi să înscrie. Marea problemă a fost defensiva. E normal să existe o anumită îngrijorare dacă nici golurile nu mai vin.

În acest moment, aşteptările nu sunt foarte mari. Poate e mai bine – După prima conferinţă de presă pe care Mancini a susţinut-o în acest sezon, am scris că titlul este o ambiţie legitimă. Asta nu înseamnă că Inter îl va câştiga şi nici că ar trebui considerată favorită. Înseamnă că Inter are obligaţia de a-şi propune un astfel de obiectiv, mai ales într-un sezon în care nu joacă în Europa şi a făcut investiţii serioase în transferuri. Cu toate acestea, lucrurile despre care am vorbit la punctele precedentele şi evenimentele recente au făcut ca la startul sezonului fanii să nu aibă aşteptări foarte mari. Poate că ăsta e un lucru bun, pentru că astfel presiunea pusă pe echipă nu va mai fi la fel de mare, deşi încă un an fără Liga Campionilor ar putea complica şi mai mult lucrurile. Un lucru este cert, însă. Duminică, Inter joacă primul meci oficial al sezonului, iar modul în care acesta se va desfăşura ne va face fie să discutăm în continuare despre ceea ce s-a întâmplat în această vară, fie să uităm complet de ea. Să sperăm că va fi a doua variantă.
2 thoughts on “CINCI CONCLUZII DUPĂ PERIOADA DE PREGĂTIRE

 1. MishuB

  Ar fi indicat sa il aduca pe Perisic cat mai rapid..cel tarziu maine. Poate ii mai pune la punct sistemul lui Mancini. Altfel nu prea vreau sa imi imaginez ce va fi :((

  Probabil vom juca cu Hernanes si Icardi-Palacio in fata. Guarin , Medel. Kondogbia la mijloc (habar nu am cum vor fi asezati). D’ámbrosio, Ranocchia (cred ca va lua fata lui Miranda , deocamdata), Murillo, Santon si Handanovic

  Forza inter!

  Reply
 2. tutti66

  dupa 2 sapt de renovat in casa si fara tv si internet vad ca Perisici e inca in stand by,Shaqiri nu stiu cei cu el,pentru mine vanzarea lui Kovacici e un lucru bun(baiatu care de 2 ani jumate a ramas speranta si asteapta explozia) in rest nimic spectaculos.
  Ooau vad ca incepe campionatu,prono.
  Poate din bani obtinuti pe speranta din Linz apare vreo surpiza

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *