.
.

.

CINCI MOTIVE PENTRU CARE #IOSTOCONDEBOER


Despre dubiile în privinţa lui Frank de Boer am scris încă de când zvonurile privind venirea lui la Inter s-au intensificat. Era evident că numirea lui reprezintă un mare risc şi eram conştient de limitele sale, confirmate în scurta perioadă petrecută la Milano. Olandezul are partea lui de vină în parcursul dezastruos din acest sezon, compromis aproape complet încă din octombrie. A făcut greşeli care puteau fi evitate şi a luat decizii greu de explicat şi de apărat. Dar aici nu va fi vorba despre o analiză. Aici va fi vorba despre un simplu suporter ajuns la capătul răbdării şi care s-a săturat să vadă că omul de bancă plăteşte mereu pentru mediocritatea unor jucători care au impresia că ne fac o favoare îmbrăcând tricoul acestei echipe, când, de fapt, nu au făcut altceva decât să transforme Inter într-o echipă de pluton.

Probabil că înfrângerea de la Genova îi va fi fatală lui de Boer. Poate nu acum, poate nu în această săptămână, dar este evident că tehnicianul de 46 de ani este, în acest moment, doar un “dead man walking”. Nici nu mai contează că s-a ajuns aici din cauza unui mix de erori pe care le-a făcut, ghinion în anumite momente, lipsa de valoare a jucătorilor sau de determinare a echipei. Dar să nu fim naivi: plecarea olandezului va rezolva problemele, în cel mai bun caz, doar pe termen scurt. Până să se gândească să schimbe din nou antrenorul, conducerea clubului trebuie să pună la punct multe alte lucruri. E greşit ca cineva să-şi imagineze că există pe lumea asta o echipă care să se pună pe picioare şi să aibă succes sacrificând mereu omul de pe bancă.

Frank de Boer nu e cel mai bun antrenor din lume. Dacă cineva m-ar întreba “Va câştiga vreun trofeu la Inter?” şi mi-ar spune că pot răspunde doar prin “Da” sau “Nu”, aş alege a doua variantă. Dar sunt dispus să aştept să văd dacă am sau nu dreptate. Din mai multe motive.

Nu v-aţi săturat de acelaşi scenariu în ultimii ani? Începem sezonul cu ambiţii şi speranţe mari, dar la primele momente grele de care avem parte cerem schimbarea antrrenorului. Vine altcineva pe bancă, începe promiţător, avem senzaţia că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă, apoi avem parte de alte dezamăgiri. Şi iar vrem o schimbare pe bancă. În tot acest timp, jucători mediocri sau care nu mai au nimic de oferit sunt păstraţi în lot, ba mai primesc şi contracte noi. După înfrângerea cu Beer’Sheva din Europa League, spuneam că, pentru a ieşi din mediocritate, Inter trebuie în primul rând să scape de cei care au adus echipa aici. Pentru că ei sunt cei care continuă să-i tragă pe ceilalţi în jos.

Nu pot lua partea unor jucători care joacă la alibi. Înţelegeţi cu toţii ce vreau spun. Mulţi dintre actualii componenţi ai lotului nu fac altceva decât să mimeze că fac lucrul pentru care sunt plătiţi (unii dintre ei scandalos de bine), în aşteptarea plecării antrenorului. Timpul trece, banul merge. Băieţii ăştia par să-şi fi însuşit foarte bine clişeul “nu poţi schimba 25 de jucători, trebuie să plece antrenorul“. Dar, în primul rând, nu fac decât să-şi bată joc de meseria lor. Au ajuns să câştige bani făcând ceea ce le place, dar în loc să încerce să-şi facă onest treaba, îşi pierd timpul în astfel de intrigi. Mediocritatea nu vine doar din lipsa de valoare, ci şi din caracterul îndoielnic.

Nimic concret? Uitaţi-vă unde a aşteptat atacantul de careu Icardi centrările lui Perisic în finalul meciului. Şi dacă tot suntem aici, întrebaţi-vă şi ce ar face un căpitan adevărat în astfel de momente.

Cum să nu te situezi de partea lui de Boer când unul ca Eder refuză să-i strângă mâna? Atacantul Eder, care a marcat într-un an de zile la Inter două goluri. Ştiţi ce înseamnă două goluri? Unul mai mult decât a marcat Toldo la Inter. Nimic nu justifică un astfel de gest, nici măcar o evoluţie bună precum cea de pe Marassi. Şi oricum, evoluţie bună pentru nivelul actual al Interului, pentru că, din păcate, ăsta e etalonul acum.

Nu poţi rămâne indiferent la linşajul mediatic la care a fost supus de Boer. Mai mult decât antrenorul de Boer, cei mai mulţi dintre fanii nerazzurri s-au situat de partea omului de Boer – profesionist, corect, educat, care a continuat să meargă la orele de italiană şi când toată lumea deja îi făcuse bagajele şi era ironizat agresiv pentru că încearcă să vorbească limba ţării în care a mers să muncească. Din prima zi a fost atacat şi nu a fost slăbit în niciun moment. Nici în puţinele cazuri în care conducerea clubului a spus clar, cu subiect şi predicat, că îl susţine. De când mă uit la fotbal, nu am văzut o altă versiune oficială mai ignorată decât în cazul olandezului.

Cei care îl critică vorbesc pe un ton superior, uitând (sau ignorând intenţionat) că fotbalul italian are probleme mult mai grave decât aceea că de Boer nu vorbeşte perfect limba italiană. De exemplu, că un antrenor vine şi recunoaşte în direct la televizor că practic a cedat intenţionat un meci, pentru a se concentra pe altul. Ascultaţi cu atenţie!

În orice ţară normală, un asemenea “autodenunţ” ar fi intrat în atenţia autorităţilor. În Italia, în schimb…

-Sunt aproape sigur că de Boer nu va rămâne. Asta deşi, acum câteva zile, conducerea Interului afirma cu totul altceva, la Adunarea Generală a Acţionarilor. Aşa că, în avans, mă situez de partea lui de Boer, pentru că nu-mi place ipocrizia. Şi pentru că nu pot înţelege cum dai afară un antrenor pentru a-l înlocui cu un profil aproape identic sau cu cineva al cărui gând stă mai curând la birouri decât la a sta pe bancă. Pentru că variantele Pioli şi Guidolin eu refuz să le iau cu adevărat în calcul.
10 thoughts on “CINCI MOTIVE PENTRU CARE #IOSTOCONDEBOER

  1. Ionuţ Post author

   Ăsta e unul dintre clişeele cretine care face purici în superba presă italiană şi care e preluat nemestecat de multă lume. Şi, până la urmă, cine a vândut Interul asiaticilor, mama? Nu tot Moratti?

   Reply
   1. inter4ever

    Ce are sula cu prefectura, că nu pricep?!? O fi tot Moratti vinovat că patronii dau prin Milano mai rar decât merg io la biserică 🙂

    Reply
 1. tutti66

  Eu sunt cu Frank.
  Hmm chiar si Tardelli il ataca pe Frank,
  La ce sa te astepti de la Giampaolo,un antrenor tipic pentru Serie B,si cunostiinte limitate,probabil un loc 10 in Serie A echivaleaza cu o cupa pentru el,iar patronul lui e circar bine de tot.
  Pertinenta si adevarata reactia lui Tronchetti,dar … sa dat cu capul de pereti pentru 2 sau 3 milioane cand Thohir a renegociat cu Pirelli sponzorizarea iar 1% cat detine Pirelli la Inter e insignificant mai ales daca nu vrei sa participi la pierderi iar cu era Moratti si sfaturile lui trebuie date la cauciucuri daca nu vii cu bani.

  Reply
  1. Ionuţ Post author

   Toţi. Nu neapărat că sabotează, dar nu dau totul. Joacă la alibi. Ştiu că plecarea lui de Boer e doar o chestiune de timp şi nu se agită, nu pun osul. Sunt scârbit de toţi. Nu iert pe nimeni.

   Reply
   1. tutti66

    Ionut,eu stiu in jucator ce da 100% din potential pentru Inter,e vorba de Yuto Nagatomo 🙂
    Din pacate potentialul lui e de FC Tokyo

    Reply
 2. droncr

  Asa ma simt si eu. Dupa prima repriza cu atalanta mi s-a facut asa de scarba ca am zis prima data in 15. Ani ca nu voi mai tine cu ei. Chiar asa sa te comporti. Acum nu mai cred ca mancini a fost problema. Mii scarba ca dupa cum se aude si zanetti trage sfori pt leonardo iar meciul cedat de el si echipa cu pescara pe vremea lui gasperini si acum imi lasa un gust amar.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *