.
.

.

DESPRE CHIVU, LA DESPĂRŢIRE


Nici eu şi ştiu că nici mulţi dintre voi nu ne-am numărat printre fanii lui Chivu. Dar nimeni nu poate nega faptul că românul s-a numărat printre jucătorii importanţi în anii plini de succese care au culminat cu Liga Campionilor câştigată în 2010.

Image and video hosting by TinyPic

Înaintea meciului din weekend cu Bologna, Cristi Chivu s-a despărţit de fanii nerazzurri. O ceremonie mai curând sobră decât emoţionantă, care nu a semănat deloc cu cele în care Meazza şi-a luat la revedere de la Julio Cesar sau Dejan Stankovic, alţi doi eroi ai Triplei istorice din 2010. Poate la asta a contribuit şi faptul că Massimo Moratti nu mai este preşedintele clubului. Noul număr 1, Erick Thohir, s-a aflat pe teren, alături de fundaşul român şi de soţia sa, oferindu-i un tricou cu numărul 168 pe spate. Numărul meciurilor jucate pentru Inter în cele şapte sezoane petrecute la Milano.

Nu trebuie să te pricepi foarte bine la matematică pentru a face un calcul simplu, care arată că, în medie, Chivu a jucat doar 24 de meciuri pe sezon. Asta în condiţiile în care, cel puţin până în acest an, Inter a jucat în jur de 50-60 meciuri în fiecare stagiune. Numeroasele accidentări i-au influenţat cariera şi i-au grăbit finalul. Practic, în ultimii doi ani, a fost jucătorul Interului doar cu numele şi de aici s-a născut senzaţia că a amânat momentul retragerii, mulţumindu-se să primească un salariu rămas generos chiar şi după reducerea lui, la capătul unor negocieri dure.

Nici evoluţiile din ultimii ani nu au fost la înălţime. Chivu a amintit în puţine momente de fundaşul foarte bun din tricoul lui Ajax sau al Romei, fundaşul pentru care Inter a dus o luptă dură cu Real Madrid şi FC Barcelona pentru a-l achiziţiona în vara anului 2007. Seriozitatea şi polivalenţa au fost calităţile care l-au recomandat şi care l-au făcut să rămână la Milano timp de şapte ani. O perioadă în care, fără a fi un fenomen, a reuşit să fie o piesă importantă într-o echipă care a câştigat tot.

Din punctul meu de vedere, Chivu nu a fost un talent. A fost un jucător excelent pentru campionatul intern, foarte bun pentru Ajax, bun pentru Roma şi decent pentru Inter. Ceea ce l-a ajutat să rămână în prim-plan a fost seriozitatea şi faptul că a fost un foarte bun om de vestiar şi un jucător de echipă. Doar aşa a putut să se numere mereu printre favoriţii tuturor antrenorilor pe care i-a avut, nu doar la Inter, ci la toate cluburile pentru care a evoluat.

A aprecia sau a fi fanul unui jucător este un lucru care ţine de fiecare, e un lucru subiectiv până la urmă. Dar sunt convins că oricare dintre noi îl respectă pentru faptul că a dat mereu totul atunci când a fost folosit şi pentru faptul că a găsit mereu puterea de a reveni după momentele dificile şi după şirul nesfârşit de accidentări. Emblematică rămâne însă întâmplarea din 2010, când a început anul cu o accidentare care i-a pus viaţa în pericol, pentru a reveni apoi parcă mai puternic. A marcat primul său gol pentru Inter, a fost titular în finala Ligii Campionilor şi a încheiat anul din postura de campion mondial la nivel de club.

Când se trage linie, toată lumea preferă să-şi amintească de lucrurile pozitive, şi nu cele din primăvara lui 2011, din meciurile consecutive cu Milan şi Schalke. Inter trece printr-o perioadă de tranziţie, iar la finalul acestui sezon se pregăteşte să o rupă definitiv cu trecutul. Un trecut din care face parte şi Cristi Chivu. Poate că doar s-a aflat la locul potrivit, la momentul potrivit. A intrat însă în istoria clubului, iar asta nu i-o poate lua nimeni.

Sursa foto: zimbio.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *