.
.

.

GEOFFREY KONDOGBIA – UN TRANSFER COSTISITOR, RISCANT, DAR NECESAR PENTRU REVENIREA ÎN ELITĂ


Geoffrey Kondogbia putea ajunge la Inter în 2013, când oficialii nerazzurri l-au urmărit cu insistenţă. Clubul de care aparţinea atunci, Sevilla, a fost însă inflexibil în negocieri şi nu a acceptat nimic sub clauza de reziliere de 20 de milioane de euro, iar francezul a ajuns la Monaco, o echipă care, la momentul respectiv, părea că urmează acelaşi parcurs cu alte noi forţe economice ale continentului – Chelsea, Manchester City sau PSG. Doi ani mai târziu, strategia grupării din Monte Carlo s-a schimbat, iar unul dintre cei mai talentaţi tineri mijlocaşi din Europa a sosit la Milano, într-un entuziasm general.

Image and video hosting by TinyPic

Pentru cei care au crescut cu un altfel de fotbal, ceea ce se întâmplă acum înseamnă întoarcerea la normalitate. Pentru că, pe vremuri, era normal ca un fotbalist să aleagă Interul în favoarea lui AS Monaco. Şi, dincolo de orice discuţie privind aspectele financiare ale mutării, acest transfer reprezintă o confirmare a faptului că nerazzurri revin printre forţele Europei. Deocamdată, doar din punct de vedere al capacităţii de a atrage nume importante şi de a face investiţii serioase. Iar acesta este primul pas spre redescoperirea succesului. Este o continuare a trendului început în ianuarie, odată cu achiziţionarea lui Shaqiri, iar modul în care Kondogbia a fost primit de fanii interişti nu trebuie să surprindă.

Cu siguranţă, faptul că este vorba despre un duel de mercato câştigat în faţa rivalilor de la Milan a contribuit la entuziasmul de care am amintit mai sus. Dar, în acelaşi timp, suporterii văd că lucrurile se mişcă în direcţia corectă. Kondogbia este un jucător tânăr şi talentat, care vrea să-şi construiască o carieră importantă, iar Inter încearcă să redevină o echipă mare, avându-l pe francez ca punct fix al acestei reconstrucţii. Într-un fel, de astăzi, ambele părţi sunt cu un pas mai aproape de scopul propus.

Tratativele pentru transferul lui Kondogbia au fost dificile şi i-au forţat pe oficialii interişti să-şi schimbe planurile iniţiale. Cele mai importante ziare de sport din Italia, Gazzetta dello Sport şi Corriere dello Sport, au aceeaşi versiune. Inter dorea o tranzacţie asemănătoare celei prin care Shaqiri a fost achiziţionat în ianuarie, dar faptul că Milan a intervenit în negocieri a modificat nu doar formula de transfer, ci a şi crescut pretenţiile celor de la Monaco şi ale jucătorului. În cele din urmă, se pare că s-a ajuns la un acord pentru 30 de milioane de milioane de euro plus bonusuri, care pot ajunge până la 10 milioane, iar mijlocaşul de 22 de ani va avea un salariu de 4.5 milioane în fiecare dintre cei cinci ani de contract. În schimbul, drepturile sale de imagine au fost cedate complet clubului.

Faptul că un club care a fost penalizat recent din cauza fair play-ului financiar cheltuie o sumă atât de mare pentru un jucător evident talentat, dar care încă este departe de a fi o certitudine, arată încrederea conducerii şi a antrenorului în acesta. Este un risc, însă unul care merită asumat, pentru că fie Kondogbia va confirma şi va reuşi să contribuie la revenirea nerazzurrilor în elită, fie, în cazul nefericit în care nu se va impune, poate fi revândut ulterior, în condiţiile în care este vorba de un tânăr cu potenţial care a atras atenţia mai multor formaţii din Europa. În acelaşi timp, este un pariu pe care Inter era, într-un fel, obligată să-l facă, pentru a da un semnal important atât fanilor, cât şi rivalilor şi detractorilor care se îndoiau că proiectul lui Thohir chiar există şi că duce undeva.

Confirmarea participării Sampdoriei în ediţia viitoare a Europa League şi refuzul lui Yaya Toure de a pleca de la Manchester City sunt, probabil, cele mai bune lucruri care i se puteau întâmpla Interului în ultima perioadă. Scăpat de grija sancţiunilor UEFA în sezonul viitor şi rămas cu banii care ar fi trebuit investiţi în aducerea ivorianului, Ausilio a găsit spaţiul de manevră necesar pentru a rezolva una dintre solicitările lui Mancini: transferul unui mijlocaş central de valoare. Şi exact asta a făcut. În Kondogbia a găsit un jucător tânăr, talentat, tehnic şi foarte bun din punct de vedere fizic. Comparaţiile cu Yaya sau Pogba sunt, cumva, inevitabile, dar, din punctul meu de vedere, şi forţate. Noul interist are şi lucruri în comun cu cei doi, însă dacă ar trebui neapărat să fac o paralelă, gândul mi-ar zbura mai degrabă către Vieira. Asta pentru că rolul său este mai degrabă defensiv, iar aportul său în atac este departe de cel pe care îl au Toure şi Pogba. Sigur, faptul că poate juca la fel de bine atât în 4-3-3, cât şi în 4-2-3-1 şi că are un important potenţial de creştere îl recomandă pentru a ajunge la nivelul celor doi în anii următori. Deocamdată, trebuie să progreseze în anumite aspecte ale jocului, să câştige în constanţă şi să facă pasul decisiv spre consacrare. La Milano, în mereu fascinantul univers interist, având încrederea antrenorului şi a conducerii şi entuziasmul fanilor, o poate face. Şi astfel, toată lumea va avea doar de câştigat.

CINE ESTE GEOFFREY KONDOGBIA?

Noul jucător al Interului s-a născut pe 15 februarie 1993, la Nemours, din părinţi cu origini centrafricane. A început fotbalul la 6 ani, la Nandy, dar, iniţial a fost atras mai mult de box, fiind convins să uite de pugilism doar la intervenţia tatălui său. La 10 ani, a trecut la US Senart-Moissy, unde a fost descoperit de scouterii lui Lens, club care are una dintre cele mai apreciate academii de tineret din fotbalul european. Ajuns la gruparea Sang et Or, Kondogbia a progresat frumos şi, firesc, a fost selecţionat în toate naţionalele de juniori ale Franţei.

În 2010, la doar 17 ani pe care abia îi împlinise, conducerea clubului l-a chemat, alături de Raphael Varane şi Thorgan Hazard, fratele jucătorului lui Chelsea, şi i-a oferit şansa de a semna primul contract de profesionist. În noiembrie acelaşi an, a venit şi debutul în Ligue 1, într-o înfrângere cu Olympique Lyon (1-3). Până la finalul acelui sezon, încheiat cu retrogradarea în Ligue 2, a mai bifat doar două apariţii, însă în stagiunea următoare a fost om de bază, terminând campionatul cu 32 de apariţii şi un gol.

Deşi Lens s-a clasat doar pe 12 în liga a doua, prestaţiile lui Kondogbia i-au convins pe cei de la Sevilla, care, în vara lui 2012, au plătit nu mai puţin de 4 milioane de euro pentru a-l transfera. Câteodată, talentul nu trebuie să fie în prim-plan pentru a putea fi observat. „Are o ştiinţă a jocului cu mult peste medie”, îl caracteriza în France Football fostul director al centrului de pregătire al lui Lens, Georges Tournay. „Rar am mai văzut un jucător tânăr care să fie atât de determinat. Excelează la recuperare. Nu e teme să intre în piciorul adversarului şi, de obicei, iese victorios. Are o tehnică foarte bună cu piciorul stâng. Ştie să joace şi cu pase scurte, şi cu pase lungi. Deci, poate şi să recupereze, şi să distribuie mingea“, a completat Olivier Bijotat, unul dintre foştii săi antrenori.

Image and video hosting by TinyPic

Trecerea de la Ligue 2 la Primera nu l-a afectat. La Sevilla s-a impus rapid ca titular şi a făcut pereche în centrul liniei de mijloc cu Gary Medel, pe care îl va reîntâlni la Milano. Un singur sezon în Spania a fost suficient pentru a atrage atenţia numelor importante de pe continent, printre care şi Inter. Nerazzurri nu au putut face o ofertă care să le convină andaluzilor, iar francezul a revenit în Ligue 1, la Monaco, unde a contribuit la calificarea monegascilor în Champions League, competiţie în care echipa din Principat a ajuns până în sferturi în sezonul recent încheiat.

În ultimii ani, Kondogbia a crescut foarte mult şi a acumulat experienţă în duelurile din La Liga, Ligue 1 şi Europa. La doar 22 de ani, a devenit deja un mijlocaş modern, care asigură calitate şi cantitate în linia mediană, iar progresele sale i-au adus şi patru selecţii în naţionala Franţei. Cu toate acestea, este încă departe de a fi un produs finit. Însă poate face acest lucru la Inter.

Surse foto: inter.it, marca.com
One thought on “GEOFFREY KONDOGBIA – UN TRANSFER COSTISITOR, RISCANT, DAR NECESAR PENTRU REVENIREA ÎN ELITĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *