.
.

.

GOLUL CARE NE ŢINE ÎN VIAŢĂ


Mateo Kovacic a început anul 2014 ca rezervă, confuz şi parcă negăsindu-şi locul, şi l-a încheiat ca un lider, marcând un gol antologic. Un gol care a dat semnalul unei reveniri ce părea imposibilă.

A aşteptat un an şi jumătate pentru primul său gol în nerazzurro, iar acum este al doilea marcator al echipei, în spatele lui Icardi şi la egalitate cu Osvaldo. O statistică suficientă pentru a înţelege cât de mult a crescut croatul în ultimul an şi cât de mult a câştigat la capitolul încredere. Dar, ca de obicei, cifrele nu spun întreaga poveste.

În acest moment, Kovacic este inima Interului. Nu e o exagerare. Aproape toate baloanele trec pe la el şi, dintre toţi mijlocaşii, e singurul care îşi asumă riscuri. Accelerează, driblează, inventează, surprinde. Toate aceste lucruri vin şi cu aspecte negative. Împotriva lui Lazio, a pierdut mingea de 17 ori. Enorm! Însă în condiţiile în care cere mereu mingea şi îşi asumă responsabilităţi de care ceilalţi coechiperi se feresc, aceste erori îi sunt acceptate.

Croatul nu are practic rival la titlul de jucător al meciului, la ultima partidă din 2014 a nerazzurrilor. Kova a jucat 101 baloane, a greşit doar 10 pase din 80, a avut 6 tentative de dribling (3 reuşite), a creat 3 ocazii, a fost faultat de 4 ori (cel mai bun procedeu prin care poate fi oprit), a avut 2 intercepţii şi 9 recuperări. Numere care arată că, pe zi trece, decarul interist se transformă într-un mijlocaş complet. Nu doar un creator, ci şi un jucător care ştie să se sacrifice pentru echipă. Iar cireaşa de pe tort a fost golul.

Execuţia prin care a marcat confirmă mai mult decât orice altceva creşterea lui Kovacic. Un jucător care dădea senzaţia că se teme să tragă la poartă – iar atunci când o făcea nu spunea absolut nimic – a înscris cu un şut violent, în care parcă a pus toată frustrarea acumulată pentru că, la doar 20 de ani, trebuie să ducă singur în spate o echipă cu nume mare, dar cu prestaţii de mijlocul clasamentului. Tot el putea da lovitura pe final, dar parada lui Marchetti i-a refuzat bucuria primei duble în Serie A, iar Interului şansa de a termina anul mai aproape de podium.

Nu a fost doar un gol frumos, pe care ni-l vom aminti mulţi ani de acum înainte, ci şi începutul unei reveniri ce părea improbabilă. “E tornata la Pazza Inter“, a titrat Gazzetta dello Sport pe prima pagină de luni. Sunt şanse mari ca, fără voleul de poveste al lui Kova, să fi vorbit despre o nouă înfrângere. Într-un fel, a fost un gol care încă o ţine în viaţă pe Inter şi de care fanii nerazzurri se agaţă disperaţi, în speranţa că a doua jumătate a sezonului le va oferi mai multe motive de satisfacţie.

La finalul partidei, mijlocaşul croat a arătat că este mult mai matur decât vârsta pe care o are. „În acest fel nu ne putem gândi la locul 3. Trebuie să câştigăm mereu, nu o dată da şi o dată nu. Trebuie să muncim, dar sunt sigur că ne vom îmbunătăţi jocul“, a spus Kovacic, la fel de natural ca atunci când, după înfrângerea cu Udinese, declara că Inter „nu este o echipă adevărată” sau ca atunci când a trimis imparabil în vinclul porţii lui Marchetti. Un discurs de lider adevărat.

Când a venit la Inter, cineva a avut curajul să-i ofere numărul 10. Poate că acum este nevoie de cineva care să aibă curajul să-i pună pe braţ banderola de căpitan. N-ar fi exclus să-l vedem în partea a doua a sezonului conducându-şi coechipierii spre o altă răsturnare de situaţie în care puţini mai cred. La fel ca în meciul cu Lazio.
4 thoughts on “GOLUL CARE NE ŢINE ÎN VIAŢĂ

  1. tutti66

    Locul 3 pare tot mai departe,cu o Napoli tot mai slaba,cu Fio f oscilanta,cu Lazio limitata,si cu Milan ce are lot dar nu si rezultate,noi parem condamnati la reconstructie .Cu schimbari/transferuri de jucatori putem creste dar nu vad mai mult de o eventuala calificare in Europa League.

    Reply
  2. inter4ever

    avem doar 3 fotbalist, handa+kova+icardi, restu limitati rau sau iesiti din forma; acu vad ca tragem de podolski, cand mancini cere extreme, cu cerci ne-a facut galiani, departamentu achizitii slab rau

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *