.
.

.

GOLURI MEMORABILE (173): BENITO LORENZI VS. AC MILAN


Când Alfredo Foni a fost numit antrenorul Interului, în 1952, nimeni nu se gândea că va da startul unei adevărate revoluţii. Într-o perioadă în care fotbalul italian nu era încă atât de îndrăgostit de catenaccio, tehnicianul originar din Udine, campion mondial şi olimpic ca jucător al “squadrei azzurra”, a anticipat perioada Helenio Herrera la Inter.

Deşi avea la dispoziţie o serie de talente excepţionale în ofensivă, precum Nyers, Lorenzi, Armano sau Skoglund, Foni a înţeles că atacul câştigă meciurile, dar apărarea este cea care câştigă campionatele. Filosofia sa a dat rezultate imediat, nerazzurri obţinând primul Scudetto după o pauză de 13 ani, în sezonul 1952/53. Defensiva a avut un rol fundamental în acest succes, Inter primind doar 24 de goluri, cu 10 mai puţine decât a doua cea mai bună apărare, cea a rivalilor de la Milan.

De altfel, meciul din tur împotriva rossonerilor, care a avut loc în etapa a 7-a, pe 2 noiembrie 1952, a fost un punct de cotitură al sezonului. Inter nu pierduse în primele şase runde şi se afla la un singur punct în urma liderului AS Roma. Giallorossi au reuşit doar o remiză pe terenul celor de la Torino în aceeaşi zi, iar băieţii lui Foni au profitat la maximum. La capătul unei partide echilibrate, în care cei doi portari s-au aflat printre remarcaţi, nerazzurri au câştigat Derby della Madonnina cu un italian 1-0, graţie golului marcat cu patru minute înainte de final de Benito Lorenzi. Ca o comparaţie, cu trei ani înainte, un duel între aceleaşi echipe se termina cu un rocambolesc 6-5.

În urma acelei victorii, Inter a egalat-o pe Roma în fruntea clasamentului. În runda următoare, nerazzurri deveneau lideri solitari, poziţie pe care nu au mai cedat-o până la finalul campionatului. În sezonul 1953/54, Foni devenea primul antrenor din istoria clubului care obţinea două titluri consecutive.

Sursa foto: it.wikipedia.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *