.
.

.

INTER – LAZIO 4-1. CRONICA MECIULUI


În seara în care Zanetti a jucat ultimul meci al carierei pe Meazza, Inter şi-a asigurat matematic prezenţa în viitoarea ediţie a Europa League, la capătul unei partide în care prim-planul a fost luat de Mateo Kovacic. Trecut, prezent şi viitor.


Nerazzurri nu mai câştigaseră în faţa propriilor fani de la începutul lunii martie, când învinseseră cu 1-0 pe Torino. Nu se putea un moment mai potrivit pentru ca această serie negativă să fie întreruptă. Dar nimic nu părea să anunţe ceea ce s-a întâmplat.

Deşi era o zi specială, meciul a început într-o atmosferă destul de tensionată, Walter Mazzarri fiind huiduit de un stadion aproape plin (o parte din Curva Nord a fost închisă), pentru că l-a lăsat pe Zanetti în afara echipei de start. Asta după ce, în urmă cu o săptămână, îi refuzase dreptul de a se afla pe teren la ultimul Derby al carierei. Lucrurile s-au înrăutăţit după nici două minute de joc, atunci când Lazio a deschis scorul prin Biava, în urma unei faze la care apărarea nerazzurra şi-a confirmat nesiguranţa care a caracterizat-o de-a lungul întregului sezon.

Din fericire, Inter a replicat rapid şi furios. Probabil că, mai mult decât instrucţiunile venite de pe bancă, a contat determinarea jucătorilor de a nu-i strica sărbătoarea Căpitanului. Iar startul revenirii a fost dat de Kovacic. În minutul 7, decarul croat a tăiat întreaga apărare lazială cu o pasă verticală senzaţională, iar Palacio a deviat fin, suficient cât să trimită mingea în poartă pe lângă Berisha.

Assistul de o frumuseţe rară al lui Kova a fost doar aperitivul. Fenomenul de 20 de ani şi-a continuat prestaţia la superlativ, oferind momente încântătoare. Driblinguri imprevizibile, lansări milimetrice, accelerări fulgerătoare. Apogeul evoluţiei sale a venit în minutul 34, când a inventat o altă pasă decisivă: o atingere de geniu, sublimă, un exterior delicios care l-a lăsat pe Icardi în situaţia de a îndeplini o simplă formalitate. Dincolo de frumuseţea fazei şi a golului, momentul respectiv ne-a proiectat parcă în viitor, acolo unde Mateo şi Maurito ar trebui să fie piesele de rezistenţă într-un Inter revenit în elita din Italia şi din Europa.

Image and video hosting by TinyPic

Uşurinţa şi natureleaţea cu care Kovacic a desfăcut apărarea lui Lazio au dat încredere coechipierilor săi şi i-au făcut parcă pe aceştia să creadă că oricine poate reuşi acelaşi lucru. Rolando s-a gândit să încerce şi i-a ieşit. În minutul 37, fundaşul portughez a pasat senzaţional pentru Nagatomo, iar japonezul a bifat al şaselea assist al sezonului, pentru dubla lui Palacio.

La 3-1, meciul a trecut în plan secund. Toată lumea aştepta intrarea lui Zanetti. Aceasta s-a produs la puţin timp după startul reprizei a doua. Il Capitano s-a îmbrăţişat cu cel pe care l-a înlocuit, a salutat un public în extaz, apoi a început să facă ce a făcut mereu în ultimii 19 ani: să are terenul pe partea dreaptă. Poate nu cu o eficacitate precum în anii trecuţi, dar la fel de spectaculos. Iar fanii s-au bucurat de fiecare sprint, ştiind că e ultima oară când au ocazia de a-l vedea pe Pupi. După ceva mai mult de zece minute, a fost introdus şi Milito, un al reprezentant de seamă al unei perioade glorioase aflat la finalul aventurii sale în nerazzurro.

Lazio a încercat să profite de momentele în care Inter a dat senzaţia că tratează meciul ca şi cum ar fi fost unul demonstrativ, însă Handanovic a păstrat rezultatul neschimbat prin câteva parade superbe, provocându-l astfel pe Kovacic pentru titlul de cel mai bun jucător de pe teren. Croatul a avut însă ultimul cuvânt şi şi-a complet hattrickul de pase decisive cu 11 minute înainte de final, când, după o altă serie de driblinguri superbe, i-a pasat lui Hernanes, iar brazilianul a marcat primul său gol pentru Inter pe Meazza.


În ciuda scorului, Inter a suferit şi ieri. Dar, măcar o dată, putem lăsa deoparte aspectele negative, mai ales că, aşa cum scriam în preview, meciul ăsta a fost mai important dintr-un alt punct de vedere. Să ne bucurăm că despărţirea de Zanetti a fost una frumoasă, că obiectivul de a reveni în Europa a fost atins şi că prestaţia lui Kovacic ne oferă motive să sperăm că viitorul nu este chiar sumbru.

INTER – Lazio 4-1 (Palacio 7, 37, Icardi 34, Hernanes 79 / Biava 2)

INTER: Handanovic – Ranocchia, Samuel, Rolando – Jonathan (Zanetti 52), Hernanes, Kuzmanovic (Taider 74), Kovacic, Nagatomo – Palacio (Milito 65), Icardi

Lazio: Berisha – Biava, Cana, Dias – Gonzalez (Ledesma 46), Onazi (Candreva 68), Biglia, Pereirinha – Felipe Anderson (Minala 82), Klose, Keita

CIFRELE MECIULUI (via whoscored.com)

Posesie %: 56 – 44

Pase reuşite %: 89 – 85

Dueluri aeriene câştigate %: 39 – 61

Şuturi la/pe poartă: 9/7 – 17/9

Driblinguri reuşite: 17 – 4

Tacklinguri: 15 – 12

Cornere: 3 – 8

Faulturi: 13 – 15

Offside: 2 – 0

Sursa foto: ansa.it
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *