.
.

.

JEISON MURILLO – DE LA INTER CAMPUS LA INTER


Oarecum paradoxal, într-un fotbal în care loialitatea devine un concept pe cale de dispariţie, una dintre expresiile cel mai des întâlnite în momentul unui transfer este „un vis devenit realitate”. Evident, în multe cazuri sunt doar vorbe spuse cu scopul de a impresiona fanii sau, pur şi simplu, este vorba de lipsă de imaginaţie. Sunt, însă, şi jucători care nu fac această afirmaţie doar pentru că dă bine.

Când Jeison Murillo era doar un copil şi a început să joace fotbal organizat, clubul său se afla într-un parteneriat cu Inter Campus, proiectul care i-a fost şi încă îi este atât de drag lui Massimo Moratti. Astfel, puştiul originar din Cali a învăţat de mic ce înseamnă Inter, iar faptul că în nerazzurro evolua un anume Ivan Ramiro Cordoba a făcut ca interesul pentru aceste culori să crească. Într-un interviu acordat celor de la Sport Mediaset, Murillo a povestit cum a început povestea de dragoste dintre el şi noua sa echipă. După ceva mai mult de un deceniu, va îmbrăca din nou tricoul Interului. Foarte probabil, pe cel cu numărul 2, care i-a aparţinut în trecut lui Cordoba.

Inter a rezolvat transferul lui Murillo încă din perioada de mercato din iarnă, dar jucătorul a fost lăsat să termine campionatul la Granada. Ştirea achiziţionării columbianului a fost primită cu rezerve de majoritatea fanilor interişti. Un nume prea puţin cunoscut, de la o echipă care s-a salvat cu greu de la retrogradare în La Liga şi prestaţii mai curând neconvingătoare în a doua parte a sezonului. Nici declaraţiile lui Piero Ausilio nu au ajutat foarte mult la schimbarea impresiei aproape generale. “Aminteşte de Cordoba. E agresiv, rapid şi tehnic. Poate juca atât într-o apărare de trei, cât şi în una de patru, nu e foarte înalt, dar este exploziv. Are multe în comun cu Ivan, dar fiecare jucător are caracteristicile sale care îl fac să fie diferit. Sperăm să realizeze măcar jumătate din ce a reuşit Ivan“, spunea directorul sportiv al nerazzurrilor, la începutul lunii februarie.

Cu toate acestea, dubiile au rămas. Nu fără motiv. Murillo vine la Inter după cel mai slab sezon al carierei, în care cifrele sale au scăzut dramatic comparativ cu ceilalţi ani. La fel de adevărat este că acest lucru s-a întâmplat şi pe fondul unor probleme medicale, care l-au împiedicat să aibă constanţă în evoluţii şi să-şi găsească ritmul de joc. Calităţile nu i se pot pune la îndoială, iar la 23 de ani, pe care i-a împlinit pe 27 mai, încă are un important potenţial de creştere. Dar, pentru moment, rămâne un pariu, nu o certitudine precum Miranda, celălalt jucător care vine să rezolve problemele defensive ale lui Mancini.

Image and video hosting by TinyPic

Un pariu de 8 milioane de euro, plus eventuale bonusuri de un milion, care merită făcut, mai ales după ceea ce am văzut la Copa America. Murillo a început slab competiţia din Chile, având pe conştiinţă golul din meciul de debut cu Venezuela, care a dus la surprinzătoarea înfrângere a Columbiei, una dintre favoritele turneului. Dar noul interist s-a repliat rapid şi a adus victoria cu Brazilia (singurul gol marcat de naţionala Lui Jose Pekerman la ediţia din acest an a Copei America), apoi a continuat evoluţiile solide. Deşi columbienii au fost eliminaţi în sferturi, Murillo s-a numărat printre remarcaţi. A fost desemnat cel mai bun tânăr şi a prins echipa ideală a turneului, alături de un alt interist, Gary Medel.

Image and video hosting by TinyPic

Copa America a arătat un Murillo în creştere evidentă faţă de ceea ce a oferit în a doua jumătate a stagiunii precedente la Granada. Totuşi, are destule aspecte pe care trebuie să le îmbunătăţească, pentru a deveni cu adevărat un fundaş care să ofere siguranţă unei echipe care a suferit mereu în apărare în ultimele sezoane. Faptul că a lăsat definitiv în urmă problemele medicale, încrederea cu care revine de la naţională şi entuziasmul unui nou început sunt doar o parte dintre atuurile columbianului. Iar dorinţa de a-şi trăi visul din copilărie poate fi catalizatorul pentru o carieră importantă la Milano.

CINE ESTE JEISON MURILLO?

Proaspătul fundaş central al Interului s-a născut pe 27 mai 1992, la Cali, şi a început fotbalul la o vârstă fragedă, jucând la Deportivo Cali, unde a rămas până la 17 ani, când senzaţionala reţea de scouteri a lui Udinese l-a depistat. Friulanii l-au adus în Italia, la echipa Primavera a clubului, unde a rămas un singur an, înainte de a fi cedat la Granada. O afacere în familie, practic, în condiţiile în care şi formaţia spaniolă este deţinută de familia Pozzo.

Andaluzii, pe atunci în liga a doua, l-au împrumutat succesiv la Cadiz şi Las Palmas, unde a jucat constant şi bine, astfel că Murillo a revenit la Granada în vara lui 2013, pregătit pentru a-şi face debutul în Primera. Acesta a avut loc pe 18 august 2013, într-o victorie cu 2-1 în faţa celor de la Osasuna, partidă în care columbianul a fost integralist. A încheiat primul său sezon în La Liga cu 32 de prezenţe, toate ca titular. Highlights-urile stagiunii au fost golul spectaculos marcat împotriva lui Valladolid (singura sa reuşită în campionatul spaniol) şi meciul de pe teren propriu cu Barcelona, în care columbianul l-a anulat pe Messi, iar Granada a câştigat cu 1-0.

Stagiunea precedentă nu a fost la fel de bună. Prestaţiile lui Murillo au fost condiţionate de problemele medicale, iar numărul jocurilor în care s-a aflat pe teren a scăzut la 19. La fel ca restul coechipierilor săi, a fost neputincios în duelurile cu Barcelona (0-6) şi Real Madrid (1-9), evoluţiile sale punând sub semnul întrebării decizia Interului de a-l transfera. S-a revanşat în Chile, la Copa America, şi este pregătit să-şi continue progresele într-o echipă care îşi doreşte să revină în top.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *