.
.

.

MAURO ICARDI – AL NOUĂLEA CAPOCANNONIERE DIN ISTORIA INTERULUI


După un nou sezon dezamăgitor, terminat în afara cupelor europene, unul dintre foarte puţinele lucruri pozitive este titlul de golgheter cucerit de Mauro Icardi, titlu pe care îl împarte cu Luca Toni. Ambii au încheiat campionatul cu 22 de goluri marcate.

Sunt jucători al căror destin este să devină golgheteri. Se vede din prima zi în care pun piciorul pe minge. Sunt mereu acolo unde trebuie, au un instinct care îi înşeală foarte puţin sau deloc, simt momentul în care trebuie să atace poarta, trag de fiecare dată când li se iveşte un culoar cât de mic şi nu se satură niciodată să pedepsească o eroare a adversarilor. Sunt oportunişti, dar şi norocoşi. Mauro Icardi face parte din această categorie de jucători. Cine l-a urmărit încă de la primii paşi în fotbal, când marca sute de goluri pentru Union Deportiva Vecindario, poate depune mărturie. La fel o pot face şi scouterii Barcelonei, care l-au ochit şi l-au introdus în celebra La Masia în 2008. Catalanii nu au avut încredere în el, iar stilul său de joc nu se potrivea cu cel cultivat cu atât de multă atenţie  la gruparea blaugrana, aşa că l-au cedat – acum pare evident – destul de uşor în Italia. Restul e istorie.

Copilul teribil, bad boy-ul Seriei A, ţinta preferată a celor care preferă să vorbească mai mult despre extra-fotbal tocmai a devenit capocannoniere, un titlu pe care îl împarte cu un monstru sacru cum e Luca Toni. Icardi este al nouălea interist care devine golgheterul campionatului, iar grupul în care a intrat este cât se poate de select. Cei dinaintea lui s-au numit Giuseppe Meazza (1929/30, 1935/36, 1937/38), Istvan Nyers (1948/49), Antonio Angelillo (1958/59), Sandro Mazzola (1964/65), Roberto Boninsegna (1970/71, 1971/72), Aldo Serena (1988/89), Christian Vieri (2002/03) şi Zlatan Ibrahimovic (2008/09). Dintre aceştia, doar doi au fost mai tineri decât Maurito în momentul în care s-au încoronat lideri ai marcatorilor. Primul a fost Meazza, care nu avea încă 20 de ani. Celălalt, Angelillo, cel care a stabilit un record istoric de 33 de goluri într-un campionat cu 18 echipe la 22 de ani neîmpliniţi. După ei vine Icardi, cu ai săi 22 de ani împliniţi în urmă cu ceva mai mult de trei luni.

Icardi le calcă pe urme unor nume uriaşe şi când vorbim despre conaţionali. Ultimul argentinian golgheter în Serie A a fost Hernan Crespo, pentru Lazio, în sezonul 2000/01, însă înaintea lui au mai câştigat acest titlu Maradona, Batistuta sau Sivori. Nişte adevărate legende, nu doar în Italia, ci şi în fotbalul mondial.

Pentru Maurito nu este primul titlu de capocannoniere. L-a mai câştigat pe când evolua la Sampdoria, în campionatul Primavera, înscriind 19 goluri în sezonul 2011/12. Trei ani mai târziu, este cel mai bun marcator din Serie A. Nu există o confirmare mai bună pentru potenţialul uriaş al acestui jucător. Pentru că – şi acum urmează partea cea mai bună – Icardi, un 9 veritabil într-o vreme a falşilor 9, şi-a împlinit destinul, dar încă este departe de a fi un produs finit. Acesta nu este nicidecum apogeul, ci doar începutul unei cariere de excepţie.
4 thoughts on “MAURO ICARDI – AL NOUĂLEA CAPOCANNONIERE DIN ISTORIA INTERULUI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *