.
.

.

MERCATO 2014. ULTIMA IMPRESIE CONTEAZĂ?


Au venit: Berni (Torino, liber de contract), Vidic (Manchester United, liber de contract), Mbaye (Livorno, final împrumut), Dodo (Roma), Obi (Parma, final împrumut), Khrin (Bologna, final coproprietate), M’Vila (Rubin Kazan), Medel (Cardiff City), Osvaldo (Southampton)

Au plecat: Castellazzi (Torino, liber de contract), Zanetti (retras), Rolando (Porto, final împrumut), Samuel (FC Basel, liber de contract), Wallace (Chelsea, final împrumut), Cambiasso (Leicester City, liber de contract), Mudingayi (fără echipă, liber de contract), Taider (Sassuolo, împrumut), Ricky Alvarez (Sunderland, împrumut), Milito (Racing Avellaneda, liber de contract), Ruben Botta (Chievo, împrumut)

Image and video hosting by TinyPic

Campania de mercato a Interului pentru noul sezon a început spectaculos, în luna martie, atunci când a fost anunţată sosirea lui Vidic, a continuat promiţător, cu achiziţiile unor jucători interesanţi, precum M’Vila, Dodo, Osvaldo şi Medel, şi s-a încheiat dezamăgitor, fără o aşteptată lovitură pe finalul perioadei de transferuri. Cât de mult contează ultima impresie? Şi cât de mult va conta ratarea aducerii unui alt atacant?

În ultimii ani, nu neapărat lipsa banilor a fost problema Interului în perioadele de mercato, ci lipsa ideilor, a imaginaţiei şi a curajului de asumare a unor riscuri. Vremurile în care Marco Branca era capabil să-i descopere de nicărieri pe Julio Cesar sau Maicon sau să-l aducă gratis pe Cambiasso au rămas undeva în urmă şi era evident pentru toată lumea că o schimbare era necesară. Alesul lui Erick Thohir a fost Piero Ausilio, cel care şi-a făcut un nume prin munca depusă în special la tineret, unde a reuşit câteva lovituri importante.

La primul său mercato cu drepturi depline, Ausilio nu a avut deloc o misiune uşoară. Cu un buget de austeritate (practic, autofinanţare), oficialul interist a trebuit să îndeplinească patru obiective: întărirea echipei, reducerea mediei de vârstă a lotului, reducerea plafonului salarial şi umplerea golului lăsat de Zanetti, Cambiasso, Milito şi Samuel.

Întărirea echipei

La prima vedere, Inter va aborda sezonul 2014/15 cu un lot mai solid şi mai echilibrat decât în stagiunea precedentă. Aducerea lui Vidic asigură calitate şi experienţă în apărare, Ranocchia pare în sfârşit să confirme încrederea pusă în el, iar noua postură de căpitan îl responsabilizează şi mai mult, iar Juan Jesus devine tot mai mult o certitudine. În plus, brazilianul a devenit mai disciplinat tactic şi a depăşit cu bine momentul dificil reprezentat de accidentarea care l-a făcut să rateze ultima parte a campionatului trecut. Ca soluţii de rezervă în defensivă, Andreolli şi Campagnaro sunt variante decente, iar Mbaye, revenit după un an la Livorno, poate fi surpriza.

Pentru jocul lui Mazzarri, lateralii sunt foarte importanţi, iar din acest punct de vedere transferul lui Dodo este în mod evident un upgrade. Brazilianul a fost convingător în meciurile de pregătire şi pare să fi câştigat duelul pentru titularizare cu Nagatomo pe partea stângă, însă rămân dubii legate de faptul că este predispus la accidentări. Pe dreapta, Jonathan rămâne principalul favorit, dar D’Ambrosio a dat semnale importante în debutul noului sezon, iar Nagatomo reprezintă de asemenea o variantă. În acelaşi timp, Mbaye poate fi şi el o soluţie, atât pe dreapta, cât şi pe stânga.

La mijloc, Medel, autorul unui Mondial de excepţie, şi M’Vila au fost aduşi pentru a acoperi golul lăsat de plecarea lui Cambiasso. Francezul pare mai apropiat de profilul lui Cuchu, însă chilianul transferat de la Cardiff este tipul de jucător pe gustul lui Mazzarri. Ambii se pot afla în acelaşi timp pe teren, aşa cum s-a întâmplat de altfel în prima etapă, la Torino, însă acest lucru exclude fie posibilitatea de a-i vedea printre titulari atât pe Kovacic, cât şi pe Hernanes, fie un sistem cu doi atacanţi. Totuşi, cu Palacio şi Osvaldo odată refăcuţi complet, este de aşteptat ca doar unul dintre cei doi noi mijlocaşi interişti să se afle pe teren, cu Medel în postura de favorit.

În acelaşi timp, Obi şi Khrin au revenit în această vară, de la Parma, respectiv Bologna şi pot reprezenta soluţii în unele meciuri de Cupă sau din Europa League. Marele semn de întrebare este Guarin, pe care clubul a încercat să-l vândă, pentru a obţine bani ce urmau ulterior să fie reinvestiţi (probabil într-un alt atacant), însă columbianul a rămas în cele din urmă la Milano. Recapacitat, fostul jucător al celor de la Porto poate deveni o resursă importantă pentru Inter. Mazzarri a spus că-l vede mai curând în postura de al doilea atacant, de unde îşi poate pune mai bine în evidenţă calităţile. În orice caz, sud-americanul rămâne un pariu şi este posibil ca în perioada de mercato din iarnă să avem parte de o altă telenovelă în ceea ce-l priveşte.

Atacul rămâne marea problemă nerezolvată a verii. Împrumutul lui Osvaldo se poate dovedi un afacere, în cazul în care italo-argentinianul va confirma şi nu va produce probleme, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut, iar numele lui Palacio şi Icardi asigură calitate şi goluri. Însă, în condiţiile în care Inter va juca în trei competiţii, compartimentul ofensiv este incomplet. De altfel, deja au început să apară problemele, Palacio şi Osvaldo fiind accidentaţi şi incerţi pentru partida cu Sassuolo. Nimeni nu-şi doreşte să retrăim situaţia jenantă de acum doi ani, când Rocchi era singurul atacant disponibil, iar clubul a luat în calcul inclusiv scoaterea de la naftalină a retrasului Carew. Sigur, Mazzarri se poate baza pe cei doi puşti promiţători de la Primavera, Bonazzoli şi Puşcaş, dar tehnicianul nerazzurrilor este cunoscut pentru reţinerea de a oferi şanse tinerilor. În speranţa că problemele medicale vor ocoli atacul până în ianuarie, este evident că aducerea unui alt atacant este principalul obiectiv în perioada de transferuri din iarnă.

Image and video hosting by TinyPic

Reducerea mediei de vârstă

Erick Thohir a vorbit în multe rânduri despre ambiţia sa de a construi un lot cu o medie de vârstă de 26-27 de ani. Obiectivul a fost atins în această vară şi, potrivit celor de la Goal, nerazzurri au cea mai scăzută medie de vârstă din ultimii 12 ani. Plecările veteranilor Castellazzi, Zanetti, Samuel, Mudingayi, Cambiasso şi Milito au contribuit decisiv la această scădere dramatică. Acum, Inter are un prim 11 în care îşi fac loc Juan Jesus (23 de ani), Dodo (22 de ani), Kovacic (20 de ani) şi Icardi (21 de ani), în timp ce singurii jucători dintre titulari trecuţi de 30 ani sunt Handanovic (30 de ani), Vidic (33 de ani) şi Palacio (32 de ani). Dacă mai adăugăm revenirile lui Mbaye (20 de ani), Obi (23 de ani) şi Khrin (24 de ani) şi transferul lui M’Vila (24 de ani), putem spune că, din acest punct de vedere, Ausilio a prestat ireproşabil.

Reducerea plafonului salarial

Un alt aspect în care munca lui Ausilio a dat rezultatele aşteptate. La fel ca şi la punctul precedent, plecarea veteranilor a ajutat în mod evident la atingerea obiectivului impus de Thohir. În noul sezon, Inter va plăti salarii de 70 de milioane de euro, adică mai puţin de jumătate faţă de sezonul 2011/12, încheiat pe locul 6 şi cu două schimbări de antrenor. Mai mult decât atât, faţă de stagiunea precedentă s-a înregistrat o scădere a plafonului salarial de 25 de milioane de euro, o economie importantă în contextul în care clubul încearcă să se refacă din punct de vedere financiar după gestiunea dezastruoasă a ultimilor ani cu Moratti ca preşedinte.

Raportat la întreaga Serie A, Inter ocupă locul 4 în clasamentul salariilor, în spatele campioanei Juventus, vicecampioanei Roma şi a celor de la Milan şi la egalitate cu Napoli.

În acest moment, Vidic şi Palacio sunt interiştii cel mai bine plătiţi, câte 3,2 milioane fiecare, iar Handanovic este celălalt reprezentant din grupul care încasează cel puţin 3 milioane de euro anual. Vremurile cu salarii de 5-6 milioane au rămas definitiv în urmă.

Umplerea golului lăsat de argentinieni

O sarcină aproape imposibilă. Fie şi dacă ne gândim că simbolul clubului din ultimele două decenii, Javier Zanetti, s-a retras la finalul sezonului trecut. Este dificilă înlocuirea unui astfel de jucător, ce să mai vobim despre înlocuirea omului Zanetti? Un adevărat lider pe teren şi în afara lui. La fel stau lucrurile şi în ceea ce îi priveşte pe Samuel, Cambiasso şi Milito.

Totuşi, venirea lui Vidic poate ajuta într-o măsură importantă la umplerea acestui gol. Sârbul nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a se confirma un lider înnăscut şi nu a avut nicio problemă să-şi asume acest rol. Au existat chiar zvonuri care susţineau că Mazzarri se gândeşte să-i pună banderola pe braţ. Cu siguranţă, ar fi fost o decizie firească şi care nu ar fi supărat pe nimeni.

În cele din urmă, alesul a fost Ranocchia. De asemenea o decizie normală, fundaşul italian fiind cel mai vechi jucător din lot şi având avantajul revenirii spectaculoase din ultima parte a sezonului trecut, care l-a dus la un pas de a prinde lotul squadrei azzurra pentru Mondialul din Brazilia. În acelaşi timp, Handanovic şi Palacio rămân oameni importanţi în cadrul lotului şi îşi pot asuma rolul de lideri. Din garda tânără, Juan Jesus pare cel mai apropiat de profilul liderului, brazilianul purtând de altfel banderola de căpitan în amicalele din această vară.

Concluzii

Atunci când tragem linie, Piero Ausilio se confirmă unul dintre cei promiţători responsabili de mercato din Italia. Oficialul interist a reuşit să atingă obiectivele impuse de conducerea clubului lucrând practic fără bani, dar dând dovadă de imaginaţie şi de abilităţi foarte bune de negociere. Cu toate acestea, i se pot reproşa ratarea vânzării lui Guarin şi eşecul de a aduce un alt atacant şi, poate, a unui fundaş (rămâne regretul că Rolando nu continuă la Milano). Această ultimă impresie anulează o parte din meritele unei perioade de mercato altfel mai mult decât decentă, însă nu într-o măsură atât de mare încât să vorbim despre un eşec. Ba din contră, aş risca să spun că e cel mai bun mercato din ultimii ani. Pentru că e la modă să se dea note, i-aş acorda un 6,5.

I-am pus la dispoziţie antrenorului cinci jucători importanţi, cu care a putut lucra 15-20 de zile. Nu sunt adeptul loviturilor de efect, ci al alegerilor practice şi logice”, a spus Ausilio în urmă cu câteva zile, la Inter Channel. Totuşi, trebuie să ţinem cont că loviturile de efect sunt importante şi aduc un plus de entuziasm atât în rândul echipei, cât şi al fanilor. Soluţiile practice şi logice ajută la construcţia unei echipe, dar diferenţa este făcută de numele importante. Probabil că în ianuarie, în cazul în care lucrurile vor merge bine, Thohir va face un alt efort, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Hernanes.

În aşteptarea unui lovituri care nu a venit în această vară, lui Mazzarri nu îi rămâne decât să confirme senzaţia pe care o are o mare parte a fanilor şi pe care ultima impresie nu a afectat-o. Senzaţia că o clasare pe podium reprezintă totuşi un obiectiv realizabil.

Sursa foto: fedenerazzurra.com
6 thoughts on “MERCATO 2014. ULTIMA IMPRESIE CONTEAZĂ?

 1. seby

  Neah, e prea devreme sa ne pronuntam despre mercato, vorbim macar la iarna. De fiecare data ultimul mercato e cel mai promitator din 2010 si degeaba, deziluzii peste deziluzii. Uite, sub influenta primului meci de campionat as putea spune ca este un mercato slab 😀

  Reply
 2. tutti66

  Mai degraba interesant si de super austeritate,decat promitator.
  Ramane de analizat pe parcursul campionatului,eu acord credit fiecarui nou venit/revenit sau reinventat.Singurul cu semnul intrebarii este mediocrul WM.
  Iar la Ausilio examenul va fii cand tre sa aduca un Iturbe Marchisio Strotman sau un nou Maicon,si sa nu mai fie obsedat de Destro.

  Reply
 3. MishuB

  Salutare,

  Adevaratul test va fi cand va trebuie sa gasesca un inlocuitor pt WM…. In rest, eu sunt multumit de achizitii. Depinde forte mult de cum lucreaza WM la psihicul lor. Trebuie sa ii faca sa creada ca sunt de podium si chiar mai mult. Ca exemplu l-as da pe Medel. La mondial cu atitudinea corecta a fost printre cei mai buni. Daca mister nu va sti sa il motiveze la fel, transferul se va dovedi un dezstru si vina o va lua Ausilio.

  Dupa ce am vazut la Torino WM e departe e asa ceva… Anul asta el e omul cheie de care depinde podiumul…. In rest eu zic ca toate lucrurile sunt in favoarea atingerii obiectivului..

  Forza inter!!

  Reply
  1. Ionuţ Post author

   Nici n-am uitat, nici nu am revenit pe blogspot. Pur şi simplu, am fost plecat aproape tot weekendul şi nu am avut timp să mă ocup. O să mai fie aşa peste 2-3 săptămâni, da’ în rest totul o să fie normal începând de mâine

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *