.
.

.

MILAN – INTER 1-0. CRONICA MECIULUI


Cel mai dezolant Derby della Madonnina din ultimii ani s-a încheiat cu victoria Milanului, care a câştigat prin neprezentarea adversarului.

Golul târziu de o frumuseţe rară marcat de Palacio a salvat imaginea dezolantă lăsată de un duel care, în actualele condiţii, cu greu îşi merită faima pe care o serie de fotbalişti senzaţionali i-au construit-o în trecut. O dovadă în plus a agoniei în care se află fotbalul milanez, rezultat al lipsei de strategie, al austerităţii şi al unor decizii discutabile, ca să nu fim mai duri. Eu personal nu reuşesc să-mi amintesc de un Derby della Madonnina atât de mediocru, cu două echipe atât de limitate”. Asta scriam după meciul tur dintre cele două echipe. Prin comparaţie cu ceea ce am văzut aseară, partida din decembrie a fost un festival fotbalistic.


Victoria Milanului este meritată şi absolut normală după felul în care s-au desfăşurat ostilităţile. Echipa lui Seedorf nu a ieşit cu nimic din tiparul acestui sezon, fiind la fel de limitată şi de banală, dar acest lucru a fost suficient pentru a lua toate punctele în faţa unui adversar practic inexistent. Nici urmă de determinare, nici urmă de idee de joc, nici urmă de soluţii. După un sezon în care ni s-a vorbit până la epuizare despre reconstrucţie şi despre un nou început, acesta este bilanţul de care avem parte. Finalul de campionat este un calvar, mai mult chiar decât anul trecut, pentru că atunci speranţa murise deja de multă vreme. Acum, am fost în situaţia să facem calcule, doar pentru a risca să jucăm un meci decisiv în ultima etapă, pe terenul lui Chievo, o echipă care, probabil, îşi va juca supravieţuirea în Serie A. Sincer, dincolo de poziţia din clasament, care oricum nu este sigură, nu văd niciun progres după un an cu Mazzarri pe bancă.

Mazzarri. Acest personaj care şi-a dovedit încă o dată mediocritatea şi incompetenţa crase. Un om mic, mic de tot, căruia nu-i pasă deloc de ceea ce este în jurul său, ci vrea doar să cadă în picioare de fiecare dată. Un antrenor de o valoare îndoielnică, incapabil să-şi asume măcar o parte din responsabilitate. La finalul meciului de aseară, a repetat din nou obsesivul „jucătorii nu sunt obişnuiţi să joace astfel de meciuri”, spălându-se încă o dată pe mâini şi aruncând vina în curtea altora.


Pentru prima oară într-un deceniu, Inter termină un meci de campionat fără să tragă un şut pe poartă. Pentru prima oară după trei ani, Inter pierde un Derby. Nu a făcut-o nici măcar cu Stramaccioni pe bancă şi cu Schelotto pe teren, în cel mai slab sezon din ultimii ani, împotriva unui Milan evident mai bun decât cel actual. Acestea sunt fapte, nu interpretări făcute doar de dragul de a critica pe cineva antipatic (pentru că nu am negat vreodată că Mazzarri îmi este antipatic). Dacă Thohir îşi doreşte cu adevărat să-i readucă pe nerazzurri în prim-plan, nu-l poate confirma pe acest om şi pentru sezonul următor. Un mediocru fără pic de caracter, care şi-a dovedit o dată în plus micimea prin faptul că nu i-a oferit lui Zanetti măcar câteva minute la, foarte probabil, ultimul Derby della Madonnina din cariera sa. Asta în condiţiile în care Jonathan şi Nagatomo au fost nu slabi, ci obscen de slabi, iar Alvarez, Guarin şi Milito, care au intrat pe teren în repriza a doua, nu au adus absolut nimic în joc. Nu o să amintesc de Mourinho şi Materazzi în finala Ligii Campionilor, pentru că vorbim de o cu totul altă categorie, ci o să fac o altă paralelă, mult mai apropiată de situaţia actuală. În 2012, într-un moment în care soarta meciului cu Milan nu era încă decisă, Stramaccioni l-a introdus pe teren pe Cordoba, aflat de asemenea la ultimul Derby din carieră. Amănunte mici, dar care ajută la formarea unei imagini de ansamblu.


După debutul încurajator de campionat, pe care acum îmi permit să-l pun pe seama entuziasmului generat de un aparent nou început, s-a vorbit şi s-a scris foarte mult despre faptul că Mazzarri a redat demnitatea Interului, pierdută anul trecut. Dar ce e demn în a juca două Derbyuri nu pentru a le câştiga, ci pentru a nu le pierde? Ce e demn în a trage cu dinţii pe teren propriu de o remiză cu Napoli, în condiţiile în care un asemenea rezultat nu ajuta la nimic? Ce e demn în a pierde puncte cu toate echipele slabe şi mediocre ale campionatului? Ce e demn în a nu reuşi să legi trei victorii consecutive un întreg sezon? Ce e demn în a găsi mereu scuze penibile şi a fugi de responsabilitate? Atunci când vorbim despre progresele din acest an (???), trebuie să ne punem şi aceste întrebări. Inter a mai trecut prin perioade dificile, a mai avut antrenori slabi şi jucători care nu pot ieşi dintr-o mediocritate sufocantă pentru fani, dar niciodată, şi-mi asum afirmaţia asta cu toată convingerea, nu a fost condusă de un asemenea personaj. Un om incapabil să-şi depăşească condiţia, frustrat de propriile limite şi care fuge de responsabilitate.


Un asemenea antrenor nu doar că trebuie dat afară. Trebuie să i se şi ceară înapoi banii pe care i-a încasat în ultimul an. Da, Inter e o echipă modestă, cu jucători care acum câţiva ani nu ar fi fost acceptaţi nici măcar ca parteneri de antrenament la Appiano, dar să primeşti 3,5 milioane de euro anual pentru reprezentaţii precum cea de aseară este ceva absolut incredibil.

Despre meci în sine nu sunt foarte multe de spus. Un paragraf ar fi suficient pentru a cuprinde ceea ce s-a întâmplat aseară pe Meazza. O primă repriză în care calitatea fotbalului jucat de cele două echipe a fost de o calitate absolut jenantă. Inter nu a tras nici măcar un şut pe poartă, în timp ce Milan a avut două bune ocazii, printre care şi o bară, ambele ratate de Kaka. Partea a doua nu a adus nimic nou, fiind o copie a primelor 45 de minute. Singura diferenţă a reprezentat-o golul marcat de Nigel De Jong, după o lovitură liberă executată de Balotelli. Într-o partidă atât de slabă, doar o astfel de fază putea schimba tabela. Schimbările lui Mazzarri, venite oricum târziu, nu au adus nicio îmbunătăţire în jocul execrabil al nerazzurrilor şi au arătat încă o dată ce antrenor fricos este. Ca o comparaţie, aflat la primul său Derby pe bancă, la 1-0 şi cu un sfert de oră înainte de final, Seedorf l-a scos pe Kaka şi l-a introdus pe Pazzini, iar fostul interist a şi reuşit să marcheze, doar că golul său a fost anulat corect pentru offside.

Astfel s-a scris istoria unui Derby pe care nimeni nu şi-l va mai aminti peste câţiva ani.

Milan – INTER 1-0 (De Jong 65)

Milan: Abbiati – De Sciglio, Rami, Mexes, Constant (Abate 85) – De Jong, Montolivo – Taarabt, Kaka (Pazzini 76), Poli (Muntari 72) – Balotelli

Inter: Handanovic – Ranocchia, Samuel, Rolando – Jonathan (Alvarez 78), Hernanes, Cambiasso (Guarin 70), Kovacic, Nagatomo – Palacio, Icardi (Milito 82)

CIFRELE MECIULUI (via whoscored.com)

Posesie %: 52 – 48

Pase reuşite %: 83 – 81

Dueluri aeriene câştigate %: 35 – 65

Şuturi la/pe poartă: 14/4 – 7/0

Driblinguri reuşite: 6 – 11

Tacklinguri: 20 – 17

Cornere: 5 – 5

Faulturi: 16 – 15

Offside: 1 – 1
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *