.
.

.

OFICIAL: YANN M’VILA ESTE JUCĂTORUL INTERULUI


Una dintre telenovelele verii a ajuns la final. La capătul multor săptămâni de negocieri, francezul Yann M’Vila a devenit oficial jucătorul Interului. Mijlocaşul de 24 de ani vine de la Rubin Kazan sub formă de împrumut, cu opţiune de cumpărare vara viitoare, suma tranzacţiei fiind în jurul a 10 milioane de euro. Un transfer din care câştigă toată lumea. Echipa din Rusia îşi recuperează aproape toţi banii investiţi într-un jucător a cărui dorinţă de a pleca era evidentă, M’Vila are ocazia de a-şi relansa cariera, iar Inter adaugă calitate la mijlocul terenului, acoperind astfel golul lăsat de plecarea lui Cambiasso.

În urmă cu câţiva ani, M’Vila era unul dintre cei mai promiţători tineri din Europa, iar cluburi precum Real Madrid, Liverpool sau Arsenal îi dădeau târcoale. Marcel Desailly spunea despre compatriotul său că „va deveni mai bun decât Patrick Vieira” şi considera că „el este viitorul. Talentul său este evident”. În acelaşi timp, antrenorul care l-a lansat la Rennes, Frederic Antonetti, îl caracteriza astfel: „Este un mix al marilor mijlocaşi defensivi. Înţelege jocul aşa cum o făcea Claude Makelele, munceşte ca Patrick Vieira şi pasează ca Yaya Toure”.

Calităţile sale l-au ajutat să debuteze în prima echipă a lui Rennes la 19 ani şi să prindă lotul lărgit al Franţei pentru Cupa Mondială din 2010. Nu s-a aflat printre cei care au mers la turneul final, dar, după dezastrul din Africa de Sud, noul selecţioner, Laurent Blanc, a pariat pe el şi l-a considerat unul dintre elementele importante ale reconstrucţiei naţionalei. Pentru M’Vila, anul 2012 a reprezentat atât apogeul carierei sale (prezenţa la Campionatul European din Polonia şi Ucraina), cât şi începutul declinului (suspendarea de la echipa naţională timp de doi ani).

Ieşirea din circuitul naţionalei nu a fost singura problemă. O serie de evoluţii nereuşite la echipa de club, totul culminând cu prestaţia din semifinala Cupei Franţei împotriva amatorilor de la Quevilly, i-au adus critici dure din partea fanilor bretoni. Deşi apărat de Antonetti, acest episod i-a grăbit transferul în Rusia, la Rubin Kazan, la începutul anului 2013. După un an şi jumătate de confort financiar (avea un salariu de 3 milioane de euro), dar fără performanţe importante, M’Vila a decis că este timpul să revină în fotbalul important. A ales Inter, pe bani mai puţini, însă cu perspective mai bune şi având ca scop recâştigarea locului în naţională, cu obiectiv clar Euro 2016, competiţie care va avea loc chiar în Franţa.

Poate părea ciudat să vorbim despre relansarea carierei la un jucător de doar 24 de ani, dar este destul de clar că M’Vila nu vine după cea mai bună perioadă a sa. Însă mijlocaşul francez este obişnuit cu momentele dificile şi a învăţat să le depăşească.

Născut pe 29 iunie 1990, Yann M’Vila a crescut în cartierele sărace din Amiens, un oraş din nordul Franţei. Nu a fost o copilărie uşoară pentru noul interist, care recunoaşte că povestea vieţii sale ar fi putut fi alta. „Cu greu găseai vreun copil din cartierul meu care să nu fure. Fără fotbal, nu văd de ce eu m-aş fi descurcat mai bine decât alţii. Furam scutere şi hoinăream pe străzi până după miezul nopţii, deşi a doua zi trebuia să merg la şcoală”, a povestit M’Vila într-un interviu din 2011 pentru So Foot.

Probabil că acea perioadă i-a influenţat şi modul în care vede fotbalul şi l-a făcut să fie mereu foarte determinat pe teren. „Nu te poţi lăsa intimidat. Nu există milă pe teren şi nu sunt aici pentru a mă distra. Dacă mi se oferă un rol important, trebuie să-l îndeplinesc”, spunea M’Vila, la scurt timp după debutul în echipa naţională.

Intrarea în academia celor de la Rennes, la 14 ani, l-a salvat de la o viaţă pe străzi şi l-a ajutat să se maturizeze rapid. Faptul că s-a căsătorit când încă era foarte tânăr, iar la 18 ani a devenit tată pentru prima oară (are doi copii) l-a responsabilizat şi mai mult. După ce a semnat primul contract de profesionist, şi-a cumpărat un apartament şi le-a adus alături de el pe cele două surori mai mici.

Deşi a impresionat la echipele de tineret ale lui Rennes şi devenise o prezenţă obişnuită la naţionalele de juniori ale Franţei, debutul său la seniori a fost întârziat de neînţelegerile cu tehnicianul bretonilor din acea perioadă, Guy Lacombe, care considera că nu este suficient de implicat. Lucrurile s-au schimbat odată cu venirea lui Antonetti, iar cariera sa a decolat.

Ascensiunea sa fulminantă a fost oprită de incidentul de după Euro 2012, atunci când a părăsit cantonamentul naţionalei Under-21 pentru o ieşire în oraş alături de mai mulţi colegi. Federaţia franceză l-a suspendat până în iunie 2014 şi apoi a urmat transferul la Rubin, care l-a scos practic din vizorul cluburilor importante de pe continent. Acum, M’Vila are şansa unui nou început.

Perioada petrecută în Rusia şi actele de indisciplină sunt preocupante, dar calităţile de fotbalist ale lui M’Vila nu pot fi puse sub semnul întrebării. La Inter, el poate reprezenta piesa care să completeze o linie de mijloc aflată în căutarea unui jucător capabil să ofere o prezenţă fizică importantă şi care să le permită lui Kovacic şi Hernanes să se concentreze mai mult pe construcţia jocului şi mai puţin pe faza defensivă. Pare să fie exact tipul de jucător căutat de Walter Mazzarri în faţa apărării: „Nu simt niciodată nevoia de a dribla sau de a face tot felul de trucuri cu mingea. Mereu mi-a plăcut să joc simplu, să pasez şi să fiu atent la marcaj”.

În plus, are o altă calitate pe placul tehnicianului nerazzurrilor: determinarea. Un pitbull, aşa cum s-a caracterizat chiar el: „Vreau să joc în fiecare meci. Sunt la fel ca un pitbull. Când îi dai un lucru, se prinde de el şi nu-i mai dă drumul. Iar eu, când am ceva, nu-i dau drumul”.

Fără îndoială, M’Vila rămâne un pariu. Însă dacă va reuşi să lase definitiv în urmă problemele din ultimii ani şi îşi va regăsi forma şi determinarea din perioada petrecută la Rennes, ar putea fi un pariu câştigat. Iar transferul său s-ar putea dovedi o adevărată lovitură de mercato.

Image and video hosting by TinyPic

 
 8 thoughts on “OFICIAL: YANN M’VILA ESTE JUCĂTORUL INTERULUI

 1. seby

  Cam bagabont, sper sa se integreze si inteleaga cu colegii si Mazzarri dar in primul rand sper sa joace bine. Si e cam gras pare-se. Pai daca M’Vila e pitbull ce facem si cu Medel, eventual? stiindu-l pe Mazzarri probabil vom juca cu amandoi, 2 inchizatori se stie

  Reply
 2. MishuB

  Salutare,

  Intr-adevar pare un pariu transferul lui dar cred ca va reusi chiar daca are ‘iesirile’ astea. Calitati are si depinde de Mazzari sa il integreze bine in grup. Aaca va reusi vor disparea si ‘iesirile’ .

  Peste un an vom privi transferul lui ca pe un chilipir

  Forza inter!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *