.
.

.

SUPERLATIVELE NERAZZURRE ALE ANULUI


Recunosc, e oarecum forţat să vorbesc despre superlative la finalul unui an dificil, încheiat pe locul 11 în Serie A şi care oferă puţine motive de optimism privind viitorul, dar a devenit o tradiţie a blogului să privim retrospectiv în urmă la ultimele 12 luni şi să încercăm să facem un bilanţ.

Din păcate, 2014 a fost un an care ne-a oferit puţine opţiuni atunci când trebuie să alegem lucrurile bune şi foarte multe când vine vorba de aspectele negative. Ca nişte fani adevăraţi, însă, trebuie să trecem şi prin asta, aşa că renunţ la tradiţionalele sondaje şi vă provoc la discuţii în comentarii. Mai jos veţi găsi opţiunile mele la cele şapte categorii. Le aştept curios şi pe ale voastre.

Jucătorul anului: Samir Handanovic

Probabil că slovenul nu are rival la această categorie, ceea ce spune multe despre Inter 2014. Cel mai folosit dintre jucătorii nerazzurri a fost şi cel mai constant şi cel mai bun. Cele şase penaltyu-uri consecutive apărate reprezintă unul dintre atuurile sale principale, dar nu trebuie să uităm numeroasele ocazii în care a adus practic de unul singur puncte pentru echipă. În ceea ce mă priveşte, rămâne memorabilă prestaţia sa de la Genova, din primăvară, într-un meci câştigat cu 4-0 în faţa Sampdoriei.

Pe celelalte locuri de pe podium i-aş aşeza pe Mateo Kovacic şi Mauro Icardi, în această ordine. Primul s-a impus definitiv ca o piesă fundamentală la mijlocul terenul şi a avut o creştere spectaculoasă, mai ales în partea a doua a anului, iar argentinianul este golgheterul echipei în 2014.

Transferul anului: Pablo Daniel Osvaldo

Mi-aş fi dorit să-mi fie mai greu aici, dar, din păcate, nu e cazul. Privit de mulţi cu scepticism, din cauza caracterului său dificil, Osvaldo s-a numărat printre remarcaţi aproape de fiecare dată când s-a apelat la el. În ultima perioadă a fost mai mult accidentat, dar rămâne cel mai inspirat transfer făcut de Inter vara trecută. Un lucru care ar trebui să dea de gândit conducerii clubului.

Cel mai mare progres în ultimul an: Mateo Kovacic

De la puştiul timid care parcă nu-şi găsea locul, la liderul de la mijloc, care conduce jocul cu maturitatea unui veteran şi cu numeroase momente sclipitoare. În ultimele două meciuri ale anului a fost de fiecare dată cel mai bun interist, însă croatul a arătat de multe ori în acest sezon că devine încet-încet un mijlocaş complet. De referinţă rămâne golul marcat împotriva Lazio, cel mai frumos al anului. De altfel, partidele împotriva biancocelestilor par să-i priască. În primăvară, la acel 4-1 în care Meazza şi-a luat adio de la Javier Zanetti, a fost strălucitor, oferind trei pase de gol.

Deşi mai au de lucrat la multe aspecte ale jocului lor, Juan Jesus şi Joel Obi se numără de asemenea printre cei care au crescut destul de mult în ultimul an. Mai ales nigerianul, care a lăsat în urmă numeroasele probleme medicale care i-au condiţionat cariera şi şi-a trăit momentul de glorie în Derby-ul cu Milan, când a marcat golul care a adus un punct pentru nerazzurri.

Dezamăgirea anului: Nemanja Vidic

Am fost printre cei care s-au bucurat sincer de venirea sârbului. CV-ul său spunea totul şi reprezenta o garanţie, mai ales într-un fotbal precum cel italian, aflat în declin. Din păcate, fostul căpitan al lui Manchester United nu este doar marea dezamăgire de la Inter, ci şi una dintre cele mai mari din Serie A. Viitorul său la Milano este incert, mai ales că, de la revenirea lui Roberto Mancini, nu a fost folosit deloc.

Lisat dezamăgirilor este însă una lungă. Alături de Vidic, putem vorbi despre Hernanes, Ranocchia (devenit o constantă a acestei categorii), Guarin, M’Vila, Dodo, Nagatomo şi, cea mai mare surpriză, Palacio. Golgheterul nerazzurrilor în precedentele două sezoane a fost de nerecunoscut în actuala stagiune, în care a marcat un singur gol. În ultimul meci al anului, cu Lazio.

Cel mai bun meci al anului: Inter – Sassuolo 7-0

A devenit deja o tradiţie ca Inter să înscrie de şapte ori împotriva celor de la Sassuolo. S-a întâmplat pentru a doua oară în decurs de un an, iar dacă în 2013 se putea vorbi despre lipsa de experienţă a unei nou-promovate, în 2014 a fost un succes venit după o prestaţie solidă din toate punctele de vedere şi pe alocuri încântătoare.

La această categorie mai merită amintite victoriile din deplasare cu Fiorentina (2-1) şi Verona (2-0), precum şi succesul de acasă cu Lazio (4-1), toate din sezonul trecut.

Cel mai frumos moment al anului: Golul lui Icardi din meciul cu Lazio

Assistul lui Kovacic (mamma mia!), Icardi care îi dedică golul lui Zanetti şi se bucură alături de el, Il Capitano emoţionat aproape până la lacrimi. Trecut şi viitor.

Cel mai urât moment al anului: Nefolosirea lui Zanetti în Derby

Un om mic de tot i-a refuzat unui colos dreptul pe care şi l-a câştigat în aproape două decenii de carieră în nerazzurro de a juca pentru ultima oară împotriva marii rivale din Milano. Într-adevăr, nu doar rezultatele slabe i-au grăbitt sfârşitul la Inter lui Mazzarri.

Pariul pentru 2015: Federico Bonazzoli

O alegere probabil previzibilă, dar şi firească, pentru că tânărul atacant de la Primavera a strâns deja câteva prezenţe în echipa mare, având evoluţii încurajatoare. Un talent cum nu sunt multe în Serie A, care poate exploda anul viitor, cu un antrenor cunoscut pentru faptul că nu se teme să parieze pe tineri.

Aşteptând şi opţiunile voastre la comentarii, pun capăt ultimei postări pe 2014 urându-vă un 2015 mai bun decât 2014 şi mai prost decât 2016. Iar anul viitor să ne aducă mai multe motive de satisfacţie.

La mulţi ani, interişti!
3 thoughts on “SUPERLATIVELE NERAZZURRE ALE ANULUI

  1. Daniel

    Sunt de-acord aproape in totalitate cu superlativele propuse de tine, Ionut! Poate doar la cel mai frumos moment al anului am mai putea alege si retragerea granzilor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *