.
.

.

THOHIR – PASIUNE, STRATEGIE ŞI AMBIŢII MARI


Image and video hosting by TinyPic

Nu sunt un om de afaceri care îşi doreşte doar un club cu un brand puternic pentru a face afaceri. Vreau o echipă cu o istorie importantă în spate şi care oferă emoţii. Inter are toate acestea. Am decis să investesc aici pentru că iubesc Interul, iar atunci când văd gloriile nerazzurre mă emoţionez”. Într-un interviu acordat celor de la Corriere dello Sport, Erick Thohir a confirmat ceea ce oricum a devenit vizibil pentru toată lumea în ultima perioadă: Inter a intrat într-o nouă eră. Şi nu e vorba doar de faptul că s-a schimbat conducerea. Însă, cel puţin la nivel declarativ, un lucru pare să fi rămas la fel: pasiunea. Pentru că aceasta a fost mereu importantă în istoria de peste un secol a nerazzurrilor şi ceea ce a făcut din Inter un club special şi atât de diferit.

De această dată, pasiunea este dublată şi de o planificare atentă a tuturor aspectelor din club. Nu doar sportiv, ci şi economic, cu tot ce înseamnă asta. Sănătatea financiară este la fel de importantă ca şi rezultatele obţinute pe teren. Pentru moment, nu avem nici una, nici alta. Dar suntem abia la început, unul atipic din toate punctele de vedere. Nu-mi vine în minte niciun exemplu de club care nu doar că-şi schimbă proprietarul în mijlocul sezonului, dar este practic obligat să înceapă reconstrucţia de la zero. Finalul celui mai de succes ciclu din istoria echipei era evident pentru toată lumea, dar ruperea defintivă de trecut a fost amânată prea mult. Acum este inevitabilă. La sfârşitul acestei stagiuni, opt jucători îşi vor termina contractele, iar printre ei sunt ultimii mohicani ai Triplei din 2010: Zanetti, Milito, Cambiasso, Samuel şi Chivu. Dintre ei, probabil că doar unu, maxim doi vor continua, însă fără a mai fi protagonişti. Despărţirea de ei, deşi dureroasă, este necesară şi normală.

Cei care le vor lua locul vor avea de umplut nişte goluri imense, nu doar pe teren, ci şi în inimile fanilor. Dar dincolo de valoarea lor, noii jucători trebuie să aibă o calitate care, până acum, nu conta atât de mult în startegia de mercato a clubului. „Este important ca fotbaliştii să ajute şi din punct de vedere ale marketingului, să ajute la creşterea brandului Inter şi a faimei Seriei A, la fel cum s-a întâmplat cu Beckham sau Henry în MLS”, explică Thohir. O primă lovitură din acest punct de vedere a fost achiziţionarea lui Hernanes, iar brazilianul ar putea fi urmat de Vidic, în vară. Sârbul corespunde profilului urmărit de noul preşedinte, făcând carieră la Manchester United, o echipă extrem de iubită în Asia, o piaţă fundamentală în fotbalul actual. Indonezianul promite că numele mari vor rămâne în atenţia clubului: „Dacă în iunie vom identifica un alt element care poate aduce o contribuţie importantă, vom cheltui nişte bani şi vom încerca să-l aducem la Milano”.

Noua strategie va încerca însă să creeze un mix între experienţă şi tineri talentaţi. „Eu cred în jocul de echipă şi nu mă îndrăgostesc de o echipă construită doar din superstaruri. Nu trebuie doar să cheltuieşti sume mari de bani, trebuie să şi creşti jucători. Tocmai de aceea le prefer pe Arsenal şi Barcelona lui Manchester United şi Real Madrid. Alături de alţi jucători importanţi, ne dorim să-i avem pe cei produşi de pepiniera noastră”.

Întrebarea firească când se vorbeşte de un asemenea proiect este dacă Mazzarri poate fi antrenorul potrivit. Răspunsul lui Thohir este, în aceeaşi măsură, o nouă confirmare, dar şi un avertisment pentru tehnicianul toscan: „Deocamdată, da. Eu cred în el. Înainte de finalul sezonului, ne vom întâlni pentru a înţelege dacă viziunea sa coincide cu cea a conducerii. E prea devreme să vorbim despre prelungirea contractului, dar, dacă viziunile noastre coincid, poate fi antrenorul nostru pentru multă vreme”.

Viitorul antrenorului nu depinde doar de o viziune comună cu cea a conducerii, ci şi de rezultatele din acest an. Thohir consideră că „obiectivul nostru trebuie să fie o clasare pe locul 4 sau 5. Dacă ajungem în Liga Campionilor ar fi o mare sărbătoare pentru familia noastră, dar oricum trebuie să ne întoarcem în Europa, să jucăm în viitoarea ediţie a Europa League”. În mod normal, următorul pas este calificarea în Liga Campionilor, „care ar fi o renaştere. Este necesar să revenim în Europa anul viitor, apoi să încercăm să mergem în Liga Campionilor, cu obiectivul de a juca finala din 2016 la Milano”. Un pic prea ambiţios şi încrezător indonezianul, dacă mă întrebaţi pe mine, dar e bine de ştiut că noul preşedinte ţinteşte sus şi nu-şi impune limite. Există însă pericolul ca un astfel de discurs să fie interpretat ca o promisiune (deşi nu e), iar un eventual eşec să se întoarcă împotriva sa. Tocmai din acest motiv, din punctul meu de vedere, nu cred că ar trebui să se insiste prea mult pe acest aspect.

Aşa cum am văzut deja, schimbările din interiorul clubului nu privesc doar echipa, ci şi conducerea. Thohir a intervenit şi aici, iar cea mai importantă mutare de până acum a fost renunţarea la Marco Branca (un alt pas spre ruperea de trecut) şi acordarea de puteri mult mai mari pentru Piero Ausilio. Este de aşteptat să avem parte şi de alte schimbări, în special în departamentele economic şi marketing. Nu doar de personal, ci şi de abordare. Nu este exclusă nici revenirea unor foste legende în cadrul clubului: „Brehme, Materazzi şi alţii vor să se implice, dar, pentru moment, nu avem un plan pentru a colabora cu ei. Trebuie mai întâi să le găsim un rol în club, să avem o strategie”. Din nou, planificare. Nu doar aducerea de oameni care să dea bine în poze. Deocamdată, noul preşedinte afirmă că „am încredere în oficialii mei şi în ceea ce fac. Eu le controlez şi le verific munca, ţinând cont de un lucru: noi, inclusiv eu, suntem doar o mică parte din istoria acestui club”.

Dacă noua strategie va urma paşii normali şi nu vor avea loc evenimente neprevăzute, Thohir consideră că, în următorii 3-5 ani, Inter poate reveni în prim-plan şi să lupte pentru trofeele importante: „Realistic, este perioada necesară” pentru asta. Însă, în acelaşi timp, indonezianul nu uită un lucru esenţial. Ceea ce va lăsa în urmă. „Inter nu înseamnă Erick Thohir, ci mult mai mult. Obiectivul meu este acela de a realiza lucruri bune şi de a apăra numele clubului. Ceea ce contează este Inter, care va rămâne şi atunci când eu nu voi mai fi aici”. Nici că se putea o concluzie mai corectă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *