.
.

.

TOP 10 LOTHAR MATTHAUS


Unul dintre jucătorii mei preferaţi, Lothar Matthaus, împlineşte, astăzi, 55 de ani. A fost un fotbalist pe care l-am văzut foarte puţin jucând pentru Inter (iar mare parte din acel foarte puţin se datorează imaginilor de arhivă), dar care are un loc foarte important în topul meu personal, pentru că m-a făcut să ţin cu Inter. Probabil că cei mai mulţi dintre cei care urmăresc acest blog ştiu deja povestea. Dacă nu, o puteţi afla de AICI.

Altfel, dacă printre voi sunt şi persoane care nu l-au prins jucând pe german, cred că e suficient să vă spun că Maradona a spus despre Matthaus că a fost cel mai dificil adversar pe care l-a înfruntat de-a lungul carierei sale. Iar cei doi au avut o rivalitate care a marcat o întreagă epocă. Nu doar în Italia, ci şi la două ediţii ale Cupei Mondiale. Şi despre asta am scris în urmă cu ceva vreme.

De asemenea, un Top 10 personal şi, firesc, subiectiv, al golurilor marcate de Lothar Matthaus vă poate ajuta să vă faceţi o părere despre el. Sau să vă amintiţi de unul dintre cei mai buni “decari” din istoria nerazzurrilor.

Începem, aşadar cu locul 10 şi o execuţie marcă înregistrată – execuţie imparabilă din lovitură liberă. Victima a fost Gianluca Pagliuca, viitorul portar al Interului, într-un meci cu Sampdoria, din sezonul 1989/90.

Pe poziţia a noua avem un contraatac superb, finalizat cu mult sânge rece, împotriva Romei, pe Olimpico. O partidă din istoricul sezon 1988/89, câştigată de nerazzurri fără drept de apel, scor 3-0.

Foarte previzibil, de multe ori, Matthaus a fost numit de presa din Italia “Il Panzer”. Adevărul este că puţini sunt fotbaliştii germani care să merite mai mult această poreclă. Iar golul de pe locul 8, marcat împotriva lui Como, în acelaşi sezon 1988/89, o dovedeşte.

Pe poziţia a şaptea ne amintim de o altă execuţie senzaţională din lovitură liberă. Cea din sferturile de finală ale Cupei UEFA, sezonul 1990/91, contra Atalantei. Inter a câştigat acel meci cu 2-0, apoi avea să cucerească şi trofeul, după o finală italiană cu AS Roma.

Dintr-un astfel de top nu putea lipsi un gol înscris împotriva lui Juventus. Ei bine, am ales două. Cel de pe locul 6 a fost marcat într-o victorie cu 2-0, în sezonul 1990/91.

Pe locul 5, acelaşi adversar, un sezon mai devreme, şi acelaşi deznodământ. Diferenţa a fost că, de această dată, Inter s-a impus cu 2-1.

Cu puţin în afara podiumului, pe poziţia a patra, a rămas golul cu Napoli, de pe San Paolo, din sezonul 1990/91, ultimul disputat de Matthaus la nivel cu adevărat înalt în Italia.

După ce Inter a renunţat prea uşor la el, în vara lui 1992, Matthaus s-a întors la Bayern. Acest gol reuşit împotriva lui Leverkusen a devenit viral la televiziunile din acea vreme, iar pe mine m-a făcut să regret şi mai mult că germanul nu a continuat la Milano. Locul 3.

Nu a fost nici pe departe cel mai frumos gol în nerazzurro, dar cu siguranţă a fost cel mai important. Reuşita cu Napoli care a consfinţit matematic câştigarea titlului din sezonul 1988/89 se află pe locul 2.

Şi, indiscutabil, golul meu preferat dintre cele marcate de Lothar Matthaus, va rămâne mereu cel contra Iugoslaviei, la Cupa Mondială din 1990. Faptul că a fost reuşit pe Meazza îl face şi mai frumos.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *