.
.

.

TOP 5 ESTEBAN CAMBIASSO


În vara lui 2004, atunci când Esteban Cambiasso ajungea gratis la Inter, de la Real Madrid, probabil că nimeni nu-şi imagina că, un deceniu mai târziu, argentinianul va pleca de la Milano ca o adevărată legendă. Cuchu s-a depărţit de nerazzurri după 10 ani, 15 trofee, peste 400 de meciuri în toate competiţiile şi 51 de goluri. Însă pentru nimeni nu a fost un adio, ci doar un la revedere. Pentru că mulţi sunt convinşi că antrenorul din teren al celei mai de succes echipe din istoria clubului va reveni într-o zi pe Meazza ca antrenor în adevăratul sens al cuvântului.

Până atunci, Cambiasso rămâne jucător activ, are în continuare succes, iar în ziua în care împlineşte 36 de ani, îl sărbătorim cu un Top 5 al celor mai frumoase goluri pe care le-a marcat la Inter. Şi deşi vorbim despre un fotbalist de profil defensiv, alegerile nu au fost deloc uşoare.

5) vs. Catania (1-2, Serie A, sezonul 2011/12) – E un gol marcat într-o înfrângere, dar calitatea întregii acţiuni şi cea a execuţiei sunt indiscutabile. Iar această reuşită contra Cataniei a confirmat două lucruri. În primul rând, faptul că, în ciuda profilului său defensiv, Cambiasso a avut mereu această inteligenţă care i-a permis să urce la momentul potrivit în careul advers şi să fie omul în plus la finalizare. În al doilea rând, a fost o altă dovadă că argentinianul s-a simţit mereu bine în meciurile cu sicilienii, Catania numărându-se printre victimele sale preferate.

4) vs. Napoli (3-1, Serie A, 2010/11) – Inter tocmai câştigase Mondialul cluburilor, dar schimbase antrenorul. Înlocuitorul lui Rafa Benitez, Leonardo, nu a avut deloc un debut uşor. În primul joc din 2011, pe Meazza venea Napoli, un adversar mereu incomod pentru nerazzurri. De altfel, în ciuda faptului că Thiago Motta a deschis rapid scorul, oaspeţii au egalat, iar partida se putea complica. A fost momentul în care Cambiasso s-a remarcat. La o centrare excepţională a lui Maicon, Cuchu a apărut parcă de nicăieri în faţa porţii şi a înscris cu capul, ca un atacant veritabil. Este probabil faza reprezentativă pentru calitatea de care aminteam şi mai sus, aceea de a fi elementul surpriză la finalizare.

3) vs. Fiorentina (3-2, Serie A, 2004/05) – Un gol care dovedeşte şi calitatea tehnică indiscutabilă a lui Cambiasso. Pentru că a fost marcat în urma unei execuţii dificile, cu piciorul drept, de un jucător al cărui picior de bază este stângul. Este o reuşită excepţională din toate punctele de vedere. Un an mai târziu, avea să înscrie aproape la fel împotriva Romei, în finala Cupei Italiei. Cu stângul, însă.

2) vs. Chelsea (2-1, Liga Campionilor, 2009/10) – Da, de referinţă este returul de la Londra, pentru că acea victorie de pe Stamford Bridge ne-a făcut să credem că trofeul UCL nu e un obiectiv intangibil. Dar fără golul lui Cambiasso de la Milano, Mourinho nu ar fi putut juca aşa cum a făcut-o pe terenul fostei sale echipe. Iar descătuşarea lui Cuchu după marcarea golului rămâne una dintre imaginile simbol dintr-un sezon memorabil.

1) vs. Milan (2-1, Serie A, 2007/08) – Două zile până la Crăciun. Derby della Madonnina împotriva unui Milan proaspăt câştigător al Mondialului cluburilor. Revenire de la 0-1, pentru un succes cu 2-1. Cambiasso a oferit pasa decisivă la golul egalizator al lui Cruz şi l-a marcat pe cel al victoriei. Buon Natale şi tutti a casa la desfăcut cadouri! Dacă a existat cadou mai frumos.

Bonus: vs. Fiorentina (3-2, Serie A, 2006/07) – Împotriva niciunei alte echipe nu a marcat Cambiasso mai multe goluri. Tot contra toscanilor a venit şi un gol special, care nu poate fi inclus în vreun top. Este cel reuşit în prima etapă a sezonului 2006/07, la doar câteva zile după moartea lui Giacinto Facchetti, fostul preşedinte al nerazzurrilor, de care argentinianul a fost extrem de apropiat. I-a dedicat golul venit după o acţiune de manual şi nu l-a uitat nici în noaptea celui mai mare triumf al carierei, cea în care Inter a câştigat Liga Campionilor, purtându-i tricoul cu numărul 3 la finalul meciului cu Bayern Munchen.

A fost cea mai bună dovadă că cifrele nu sunt suficiente pentru a explica ce a reprezentat Cambiasso pentru Inter. Şi ceea ce încă reprezintă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *