.
.

.

ULTIMA MAGIE A LUI RECOBA


E o zi tristă pentru fotbal. Unul dintre marile sale talente, Alvaro Recoba, a jucat ultimul meci. Meciul de adio. În faţa fanilor lui Nacional Montevideo, care l-au adorat probabil mai mult decât cei ai Interului (deşi pentru unii dintre ei nu aş fi aşa sigur), şi alături de alte foste glorii şi foşti colegi, precum Carlos Valderrama, Juan Roman Riquelme, Francesco Toldo, Javier Zanetti sau Ivan Zamorano. În acelaşi timp, pe ecranele de pe Estadio Gran Garque Central din capitala Uruguayului, câţiva dintre cei mai importanţi jucători ai momentului, conaţionalul său Luis Suarez sau cel care i-a fost pentru scurt timp coechipier în nerazzurro, Zlatan Ibrahimovic, i-au transmis mesaje lui Chino.

Să analizezi cariera lui Recoba (şi nu doar cea de la Inter) nu este deloc o misiune uşoară. Fotbalistul preferat al lui Massimo Moratti a avut potenţialul de a fi cel mai bun din lume, dar a ales să nu o facă. Pentru că da, alegerea a fost a lui. Ceea ce am văzut în cei mai buni ani ai săi a fost doar o parte din ceea ce uriaşul şi incontestabilul său talent i-ar fi permis să ofere. Probabil cel mai indolent talent din istoria recentă a fotbalului, ar spune unii. “Nu este doar un simplu jucător de fotbal, este fotbalul”, a fost ceea ce credea fostul preşedinte al nerazzurrilor, care s-a îndrăgostit la prima vedere de uruguayan şi l-a adus la Milano, transformându-l la un moment dat în cel mai bine plătit jucător al planetei.

Stângul lui Recoba a vrăjit, de-a lungul anilor, mulţi fani ai fotbalului, indiferent că erau susţinători ai Interului sau ai altei echipe. Golurile sale din lovituri libere sau din cornere au căpătat, şi nu fără motive, o aură de legendă, în special printre nostalgicii fotbalului din anii ‘90-2000, printre care se numără şi subsemnatul. Dar Chino a fost mai mult decât un execelent executant al fazelor fixe. A fost un jucător capabil să imite înaintea lui Messi golul marcat de Maradona împotriva Angliei la Cupa Mondială din 1986 sau să ofere un moment de magie în seara tristă a accidentării care a însemnat începutul calvarului pentru Ronaldo, în acel 6-0 de pe Meazza cu Lecce.

Sigur că fiecare are dreptul să şi-l amintească pe Recoba aşa cum îşi doreşte. Pentru mine, el va fi mereu băiatul ăla cu zâmbet de copil, cu tehnică maradoniană şi un stâng teribil, care aproape nebăgat în seamă, l-a eclipsat pe Ronaldo la debutul brazilianului pe Meazza şi care, în doar câteva minute, a fost capabil să schimbe soarta unui meci pierdut şi să-l transforme în simbolul lui Pazza Inter. Ultima referire este la celebrul 3-2 cu Sampdoria. De altfel, din acea partidă vine şi golul său preferat în tricoul Interului.

A fost un sentiment de nedescris, aproape la fel de intens ca atunci când toată lumea îl aşteapta pe Ronaldo“, a spus uruguayanul, comparând momentul victoriei dramatice împotriva genovezilor cu debutul său fulminant din 1997.

Şi totuşi, întrebat ce moment al carierei ar dori să retrăiască, a ales golul marcat din lovitură liberă în ultimul minut al unui Nacional – Penarol, în 2014.

Faptul că nu a ales să repare una dintre greşelile pe care le-a făcut în trecut nu face decât să confirme ceea ce a declarat înaintea meciului de adio: “Nu am regrete. Dacă am făcut greşeli, aşa cum spune lumea, atunci ele vor rămâne cu mine ca o experienţă, nu ca regrete. Am fost norocos să joc alături de foarte mulţi campioni şi pentru asta voi fi mereu recunoscător. Am fost mereu fericit de-a lungul carierei mele, pentru că am făcut ceea ce mi-a plăcut şi am vrut doar să bucur publicul”.

Deşi nu a avut o carieră pe măsura talentului său, Recoba nu m-a dezamăgit niciodată. Din contră, prin ceea ce făcea pe teren m-a ajutat să trec mai uşor peste una dintre cele mai dificile perioade din istoria Interului. Cel mai important, însă, este faptul că Chino se desparte de fotbal fără să aibă păreri de rău.

Dar, înainte de a pleca şi de a intra definitiv în legendă, a oferit un ultim moment de magie – un penalty trimis în vinclu cu aceeaşi uşurinţă şi aceeaşi nonşalanţă dintotdeauna.

P.S. Habar n-am cu cât s-a terminat meciul de adio al lui Recoba şi nici nu m-am chinuit să aflu. La fel ca în întreaga sa carieră, scorul a contat cel mai puţin.

Ciao, Chino!
2 thoughts on “ULTIMA MAGIE A LUI RECOBA

  1. tutti66

    Magie ce se repeta din 16 in 16 etape,in rest am fost captivii magiei lui si in loc sa-i dam drumul,Moratti la cocolosit cu 9 miliarde de lirete anual.
    Jucator deosebit dar nu extraordinar.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *